PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

2 eklase 240822 1024_768.png
Foto: Neredzamā pasaule
Rīgā, Ķengaraga ielā 1A otro gadu darbojas interaktīvā telpa “Neredzamā pasaule”, kura ekspozīcija atrodas pilnīgā tumsā, neko nav iespējams redzēt, taču ir iespējams pielietot pārējās cilvēka maņas un sajust interaktīvās telpas saturu neierastā veidā. Interaktīvās telpas viesi neredzīga gida pavadībā tumsā iepazīst objektus un pielieto dažādas maņas – dzirdi, tausti, ožu un garšu.

“Neredzamā pasaule” apmeklētājiem piedāvā trīs programmas, kas paaugstinās toleranci pret cilvēkiem ar redzes traucējumiem un nojauks barjeras saziņā ar cilvēkiem ar invaliditāti.

Ekskursija tumsā atklāj piecas interaktīvas telpas – dzīvokļa istabu, trokšņainu ielu un klusu parku, pārtikas tirgu, muzeju un kafejnīcu. Dodieties 90 minūšu ceļojumā grupā līdz 8 cilvēkiem un atklājiet pazīstamus un saprotamus priekšmetus, skaņas un smaržas tumsā, kas var iegūt negaidītas un intriģējošas iezīmes. Ekskursijas ekspozīcija iemācīs uzticēties savām sajūtām. Interaktīvās telpas gidi, kuriem gaismas trūkums ir ikdienas sastāvdaļa, palīdzēs orientēties tumsā.

“No visas sirds iesaku apmeklēt šo vietu. Domāju, ka katrs neatkarīgi no vecuma un dzīves pieredzes šeit atradīs kaut ko sev. Kāds pārdomās svarīgo, kāds iegrims savās sajūtās un kāds vienkārši piedzīvos emociju kaleidoskopu un izklaidēsies. Un tas viss ir pieredze, kuru ir vērts gūt,” ar saviem iespaidiem par ekskursiju tumsā dalās Svetlana. Vairāki apmeklētāji uzsver, ka tā ir pavisam jauna pieredze ieskatīties tumsā un iesaka to gan darba kolektīviem, gan ģimenēm, lai iepazītos ar neredzīgo ikdienu. Un tik tiešām, interaktīvās telpas “Neredzamā pasaule” gidi ir brīnišķīgi un palīdzēs iejusties viņu ikdienas apstākļos.

Randiņš tumsā būs oriģināla izvēle un nebijusi pieredze divām personām. Ekspozīcija atgādinās, ka rūpējoties par savu izskatu mēs aizmirstam, ka patiesa tuvība dzimst pateicoties zināšanām par otra cilvēka iekšējo pasauli. Randiņš tumsā dos iespēju iepazīt vienam otru labāk, uzklausīt vienam otru un uzticēties tumsā. Randiņa laikā cienās ar atspirdzinājumiem un uzkodām.

Sajūti savu pilsētu ir unikālas ekskursijas īpašās maskās pa pilsētas centra ielām un parkiem. Šī ir ekskursija pa dzimto pilsētu pa labi pazīstamām ielām un parkiem, bet tagad tas viss notiek bez redzes palīdzības. Ikvienam būs unikāla iespēja sajust savu galvaspilsētu pēc maņām – dzirdes, taustes, smaržas un pat garšas. Veselu stundu neredzīgs gids atklās pavisam citu Rīgu.

Interaktīvās telpas “Neredzama pasaule” mērķis ir mazināt stereotipus par cilvēkiem ar redzes traucējumiem, dot iespēju iejusties neredzīgu cilvēku ādā un mēģināt pielāgoties neierastiem apstākļiem. “Neredzamā pasaule” ir Ziemeļeiropā vienīgā šāda temata interaktīvā telpa, tuvākā valsts ar līdzīgu ekspozīcijas piedāvājumu ir atrodama Polijā, Ukrainā, Vācijā un citur pasaulē. Vairākās Eiropas valstīs šādas interaktīvās telpas ir jau sen ieguvuši popularitāti, bet Latvijā tas vēl piesaista jaunus interesentus.

Piesaki savu apmeklējumu interaktīvās telpas “Neredzamā pasaule” tīmekļa vietnē.

Reklāmraksts