PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

cels.JPG
Foto: Pexels
Valsts policija (VP) aicina vecākus pārrunāt ar bērniem drošības jautājumus, lai mierīgi un bez liekām raizēm bērni var doties skolas gaitās.

VP mācību gada sākumā pastiprināti gādās par vispārējo sabiedrisko kārtību un drošību. Īpaša uzmanība tiks pievērsta ceļu satiksmes drošībai izglītības iestāžu tuvumā, kā arī vietām, kur pulcējas nepilngadīgas personas, aģentūru LETA informēja VP Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Zane Vaskāne.

VP rosina vecākus mācīt bērniem, ka, braucot ar velosipēdu, skrejriteni, skūteri, ir jāievēro ne tikai sava personiskā drošība, bet jāapzinās, ka ar savu rīcību nedrīkst apdraudēt pārējos satiksmes dalībniekus. Nedrīkst aizmirst arī par personīgo mantu pieskatīšanu, piemēram, jāpieslēdz velosipēds ar kvalitatīvu drošības saslēgu, tāpat uz velosipēda vai tā groziņā nevajag atstāt vērtīgas mantas.

Kājāmgājējiem, pirms pāriet ielu, jāapstājas un jāpārliecinās, paskatoties pa kreisi un pēc tam pa labi. Neder atruna - luksoforā dega zaļā gaisma vai devos pāri ielai ar apzīmētu gājēju pāreju. Jebkuram, piedaloties ceļu satiksmē, ir jāpārliecinās vai ir droši uzsākt vai turpināt uzsākto kustību.

VP atgādina, ka iekāpjot automašīnā obligāti ir jāpiesprādzējas un visu automašīnas kustības laiku jābūt piesprādzētai drošības jostai. Pārvadājot bērnu, kura augums nepārsniedz 150 centimetrus, bērnam jāatrodas viņa vecumam un svaram piemērotā bērnu sēdeklītī vai uz paliktņa, kas uzstādīts atbilstoši tā izgatavotāja norādījumiem, un jābūt piesprādzētam ar drošības jostu.

Vienmēr jāinformē vecāki vai likumiskie aizbildņi par savu atrašanos ārpus skolas! Būtiski arī tas, ka Bērnu tiesību aizsardzības likuma 59.pantā noteikts, ka bērni līdz 16 gadu vecumam nedrīkst uzturēties sabiedriskā vietā bez vecāku, aizbildņa, audžuģimenes, bērnu aprūpes iestādes vadītāja vai viņu pilnvarotas pilngadīgas personas klātbūtnes laikā no plkst.22 līdz plkst.6.

VP patruļas septembra sākumā būs pietuvinātās mācību iestādēm, tāpēc īpaša uzmanība tiks pievērsta arī atļautā braukšanas ātruma ievērošanai. Policija atgādina - atļautais braukšanas ātrums pie mācību iestādēm, atbilstoši ceļa zīmēm, ir 30 kilometri stundā, uzsvēra Vaskāne.

VP atgādina, ka saistībā ar jaunajam mācību gadam veltītajiem pasākumiem, šoferiem var nākties rēķināties ar iespējamiem sastrēgumiem un lēnāku satiksmi pilsētās, īpaši izglītības iestāžu tuvumā. "Tādēļ aicinām transportlīdzekļu vadītājus būt saprotošiem, uzmanīgiem, kā arī īpaši atbildīgiem pret satiksmes drošību ne tikai pirmajā skolas dienā, bet arī ikdienā - visa mācību gada garumā," teica policijas pārstāve.

Ja gadījies nokļūt nelaimē, nekavējoties jāziņo policijai, zvanot pa tālruni 110.