PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

pexels-photo-698487.jpeg
Foto: Scott Fitch / Pexels.com
Diskusijā par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā politiķi pamanījušies apzināt risinājumus arī tam, lai mudinātu vecākus savus bērnus dzemdēt gada sākumā.

Runājot par to, ka skolā vienā klasē nereti ir bērni, kuriem ir pat vairāk nekā viena gada vecuma starpība, deputāts Varis Krūmiņš aicināja uz šo problēmu paraudzīties caur sporta prizmu.

"Es jums kā profesionāls treneris varu pateikt un apgalvot, ka, ziniet, sporta spēlēs un sportā vispār ir tā, ka pamatā ir dzimšanas gads - 1.janvāris un 31.decembris. Un ziniet, visi bērnu vecāki, kuri grib, lai viņu bērni sportā gūtu panākumus, saka - lūdzu, piedzimsti 1.janvārī vai otrajā," atklāja V.Krūmiņš.

Viņš pauda pārliecību, ka, bērnam piedzimstot gada sākumā, viņiem ir priekšrocība pār saviem vienaudžiem. "Tad reāli tu būsi par gadu gandrīz vecāks par visiem tiem, kas dzimuši gada otrajā pusē. Jūs nevarat iedomāties, kādas ir šīs fiziskās sagatavotības atšķirības, kas dzimuši gada sākumā vai beigās," skaidroja deputāts.

Domājot par to, kā šādu nevienlīdzību varētu risināt, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis tomēr atzina, ka, visticamāk, jautājums par bērnu dzimšanu gada sākuma vai beigās nav atrisināms. "To nevar atrisināt sportā un laikam mēs nevarēsim šo ietekmi izslēgt arī izglītībā, neatkarīgi no tā - septiņi, astoņi, seši vai pieci gadi - jebkurā vecumposmā šī atšķirība būs," teica ministrs.

K.Šadurskis gan ironizēja, ka Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) esot bijušas dažas idejas, kā varētu šo jautājumu risināt.

"Par to es gribētu pakonsultēties ar [Demogrāfisko lietu centra direktoru deputātu Imantu] I.Parādnieku, vai mēs nevaram diferenciēt bērnu pabalstus atkarībā no dzimšanas laika - tiem bērniem, kuri dzimuši pavasarī, dot lielākus bērnu pabalstus, nekā tiem, kas dzimst rudenī, tādā veidā vecākus stimulēt plānotu sava bērna dzimšanu vairāk uz pavasara pusi. Bet te mēs līdz rezultātam vēl neesam nonākuši," atjokoja politiķis.

Skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma plānots ieviest gadu vēlāk - 2019./2020.mācību gadā, šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē sacīja K.Šadurskis.