PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

7933.jpeg
Foto: ulkas / 123RF
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir pieņēmusi lēmumu neturpināt uzturēt portālu Skolas.lv. 

Portāla izveidē un uzturēšanā tādējādi nelietderīgi izmantoti 3,5 miljoni eiro, turklāt šos izdevumus nebūs iespējams segt no ERAF līdzekļiem, tas atzīts ministrijas sagatavotajā atbildē uz Saeimas deputātes Regīnas Ločmeles-Luņovas  sagatavotajiem jautājumiem.

Ministrijas atbildes vēstulē norādīts, ka saistībā ar iespējamu naudas līdzekļu izšķērdēšanu IZM notiek dienesta pārbaude, kuras rezultāti vēl nav zināmi, raksta ziņu aģentūra LETA.

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra šī gada janvārī, izvērtējot Skolas.lv darbību, mērķus un to sasniegšanu, nolēmusi tomēr nepiešķirt projektam prasīto naudu no ERAF līdzekļiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards uzsvēra, ka ir nopietni jāizvērtē, kas šajā projektā ir īstenojams un ko var uzskatīt par attiecināmajiem izdevumiem. Savukārt Finanšu ministrija norāda, ka Centrālā finanšu līgumu aģentūra ir pieņēmusi lēmumu par 100% izdevumu korekciju, kas nozīmē, ka 2 miljoni eiro, kas iztērēti, ir atzīstami par neatbilstošiem.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma uzsvēra, ka situāciju nevar atstāt tādu, kāda tā patlaban ir un nav normāli, ka amatpersonām neiestājas atbildība par projekta nerealizēšanu.

TV3 raidījums Nekā personīga atzīmē, ka nekādi vainīgie, visticamāk, netiks atrasti, jo kādreizējais izglītības ministrs Roberts Ķīlis projekta aizsācējus jau atlaidis.

2009.gadā IZM izlēma veidot portālu Skolas.lv, kas būtu interaktīva vietne skolniekiem, skolotājiem un vecākiem, lai gan uz to brīdi jau bija populārs privātais portāls E-klase.lv. Ministrija izsludināja konkursu. 2011.gadā kā vienīgais pretendents uzvarēja divu firmu AS Datorzinību centrs un SIA E Synergy apvienība. Jau gadu vēlāk ar projektu sākās problēmas un Eiropas fondu uzraugi pārtrauca struktūrfondu līdzmaksājumus.

Mainījās valdības un ministri, un projekts joprojām kavējās. Pērn oktobrī ar ziņojumu valdībai nāca klajā izglītības ministre Ina Druviete. Ziņojumā tika konstatēts, ka portāls Skolas.lv nedarbojas un par trīs miljoniem ir radīts brāķis, kuru neviens nelieto. Tomēr I. Druviete bijusi pilna optimisma, ka kļūdas novērsīs un Eiropas līdzekļus apgūs. Līdz ar to valdība 2015.gada budžetā ieplānoja 3 miljonus eiro no Eiropas Savienības.

Jau dažas nedēļas pēc budžeta pieņemšanas šā gada janvārī Eiropas naudas uzraugi paziņoja, ka struktūrfondu līdzfinansējuma nebūs, jo mērķis nav sasniegts. Līdz ar to šā gada budžeta ieņēmumu sadaļa neienāks 3 miljoni eiro.

Neveiksmīgajā Skolas.lv projektā 816 740 eiro nopelnījis uzņēmums Microsoft Latvija, 473 371 eiro - Lattelecom, 116 442 eiro - audutorfirma Ernst and Young, bet visvairāk - aptuveni 2 miljoni eiro - tikuši Datorzinību centra un E-Synergy apvienībai.