PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

10760.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Pie pašreizējā skolas vecuma bērnu skaita izglītības sistēma ir pārfinansēta, uzskata Ministru prezidents Māris Kučinskis.

Politiķis uzrunā Saeimai pauda viedokli - skolu sociālā funkcija nedrīkst dominēt pār to izglītojošo funkciju, jo tad lielākais cietējs būtu skolēns, kurš nespētu saņemt kvalitatīvu izglītību un agrā vecumā sāktu zaudēt savu vēl tikai topošo konkurētspēju.

M.Kučinskis uzsvēra, ka "nākamā gada budžeta apspriešana izglītības nozarei vedas diezgan skarbi", bet pārliecinoši atgādināja, ka pie pašreizējā skolas vecuma bērnu skaita "izglītības sistēma ir pārfinansēta".

Premjers teica, ka Latvijas skolu tīkls neatbilst valsts budžeta iespējām un tā optimizācija ir neizbēgama. "Lieliski zinu visus pretargumentus, bet mums nav citas izejas," piebilda politiķis.

Ministru prezidents turpināja, ka racionāli un efektīvi risinājumi ir iespējami, sadarbojoties Izglītības un zinātnes ministrijai, Satiksmes ministrijai un pašvaldībām. Tas gan neesot 2017.gada budžeta jautājums, bet tas esot valdības dienas kārtībā.

Premjers atgādināja, ka nākamā gada budžetā paredzēts finansējums jaunā pedagogu darba samaksas modeļa realizēšanai, informē aģentūra LETA.

Savukārt augstākās izglītības nozares mērķi paliek nemainīgi, un tie ir - augstākās izglītības pieejamība visiem, kas to vēlas, un augstākās izglītības sasaiste ar Latvijas tautsaimniecības vajadzībām, akcentēja premjers. Valsts budžeta finansēto studiju vietu skaits Izglītības, zinātnes ministrijas augstskolās un koledžās tuvosies 18 000, teica valdības vadītājs. Viņš informēja, ka finansējums zinātnei sasniegs 41,5 miljonus eiro.