PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

dveselu putenis.JPG
Foto: http://nkc.gov.lv/iepazisti-filmas/dveselu-putenis/
Izglītības uzņēmuma "Lielvārds" kompetences centrā Rīgā šodien plkst.16.00 notiks latviešu strēlniekiem un viņu kaujām veltītas izglītojošas interneta vietnes "dveseluputenis.lv" atvēršanas pasākums, informēja filmas "Dvēseļu putenis" projekta sabiedrisko attiecību vadītāja Eva Mežīte.

Pasākuma laikā paredzēta arī saruna par latviešu strēlniekiem, viņu vietu Latvijas vēsturē un vēstures mācīšanu skolās. Diskusijā piedalīsies filmas "Dvēseļu putenis" režisors Dzintars Dreibergs, interneta vietnes "dveseluputenis.lv” galvenais satura veidotājs, vēstures doktors Jānis Šiliņš, izglītības uzņēmuma "Lielvārds" valdes priekšsēdētājs Aivars Gribusts, Rīgas Juglas vidusskolas vēstures skolotāja, Vēstures skolotāju biedrības un Eiropas Vēstures izglītotāju asociācijas (EUROCLIO) locekle Dzintra Liepiņa u.c.

Interneta vietne veidota kā attēlu un video apkopojums par latviešu strēlniekiem un valsts brīvības izcīnīšanu, izmantojot Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Kara muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja un Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma materiālus. Tāpat projekta izveidē izmantoti mūsdienu video, foto liecības un dokumentu vākumi, kas iegūts no strēlnieku pēctečiem. Interneta lapā rodama arī informācija par filmas "Dvēseļu putenis" projektu un tās veidotājiem, kā arī skatāmas filmas uzņemšanas epizodes.

Mājaslapas sadaļā "Laika līnija" atainoti vairāk nekā 60 nozīmīgākie notikumi latviešu strēlnieku cīņu gaitās gan pirms Latvijas valsts pasludināšanas, gan Latvijas Neatkarības kara laikā - sākot no 1914.gada augusta, kad sākās Pirmais pasaules karš, līdz 1921.gadam, kad Latviju "de iure" atzina Antantes Augstākā padome.

Tāpat interneta vietnē iekļautajā kartē iespējams sekot līdzi Pirmā pasaules kara frontes pārmaiņām Latvijas teritorijā, savukārt kompaktie apraksti papildināti ar saitēm uz ārējiem resursiem, kuros rodama vēl padziļinātāka informācija. Katram notikumam piemeklēts arī atbilstošs Aleksandra Grīna romāna fragments, informē aģentūra LETA.

Izglītības uzņēmuma "Lielvārds" kompetences centrs atrodas Rīga, Baznīcas ielā 20/22.

Vietnes tapšanā izmantoti valsts un privātpersonu ziedotie līdzekļi 26 414 eiro apmērā. No šīs summas 19 600 eiro ir Saeimas piešķirtais finansējums, kas projektam novirzīts caur Kultūras ministriju. No Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas finanšu līdzekļiem projektam atvēlēti 5000 eiro, savukārt atlikušos 1814 eiro ziedojušas privātpersonas. Mājaslapas programmēšanas un citus izstrādes darbus veica uzņēmums SIA "Codeart".