PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

11900.jpeg
Foto: 123RF
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija vērsīsies pie labklājības ministra Jāņa Reira un izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska.

Abiem ministriem prasīs paust nostāju par pirmskolas pedagogu izdienas pensiju jautājumu.

Komisijas sēdē tika spriests par Speciālās izglītības skolotāju, sporta skolotāju un pirmsskolas skolotāju izdienas pensiju ieviešanas likumprojektu, kas izskatīšanai Saeimā tika iesniegts un konceptuāli atbalstīts 2015.gadā.

Saeimas Juridiskā biroja juridiskā padomniece Inta Bārenīte sanāksmē atgādināja parlamenta juristu skaidrojumu, ka nepieciešams pamatojums, kāpēc izdienas pensiju piešķiršanu likumprojekts paredz attiecināt tieši uz konkrētajām grupām. Juriste norādīja, ka, īstenojot likumprojekta ieceri, arī attiecīgo privāto iestāžu pedagogiem pienāktos izdienas pensijas.

Savukārt Labklājības ministrijas pārstāvji pauda, ka neuzskata, ka izdienas pensijas būtu jāpiemēro uz privāto iestāžu pedagogiem, jo darba devējs viņiem nav valsts. Šāds solis arī radītu jautājumu, vai kādas citas grupas no privātā sektora varētu prasīt uz tām attiecināt izdienas pensiju regulējumu.

Ņemot vērā Juridiskā biroja pozīciju, komisija par šo jautājumu vērsīsies arī pie Saeimas Juridiskā biroja vadītājas Dinas Meisteres. Tāpat kādā no komisijas sēdēm plānots apspriest Valsts kontroles secinājumus par izdienas pensiju kopējo regulējumu.

Komisija atbildīgās amatpersonas lūgs skaidrojumu sniegt divu nedēļu laikā, informē aģentūra LETA.