PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

10324397206_4444b5a1b3_o.jpg
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Kanceleja
Pedagogu atalgojuma celšana jau šogad ir iespējama tikai pret solījumu par izglītības kvalitātes nodrošināšanu, atzina finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

Iepriekš izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis sacīja, ka pedagogiem minimālo algu par likmi no 680 eiro līdz 710 eiro, visticamāk, varētu celt jau šogad. Minēto jautājumu K.Šadurskis apspriedis ar Ministru prezidentu Māri Kučinski un finanšu ministri. Tikšanās laikā, izvērtējot jaunākos datus par ekonomikas izaugsmi, tika secināts, ka minimālo algu par likmi pedagogiem līdz 710 eiro varētu pacelt jau šogad, tādējādi pildot pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku.

D.Reizniece-Ozola atzina, ka sarunas par minēto jautājumu joprojām norit, 28.augustā, tās turpināsies koalīcijas partiju sanāksmē, kurā piedalīsies arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārstāvji. Tomēr ministre uzsvēra, ka Finanšu ministrija šādu priekšlikumu ir gatava atbalstīt tikai ar nosacījumu, ja tiks nodrošināta izglītības kvalitāte.

"LIZDA kopā ar K.Šadurski ir jāpiedāvā, kā šo finansējumu sasaistīt ar izglītības kvalitāti. Kad piešķīrām 56 miljonus eiro pedagogu atalgojumam, sākotnējais nosacījums bija, ka tālāks finansējuma pieaugums tiks saistīts ar izglītības reformu. Mums ir jābūt garantijai, ka bērni, kas apmeklē skolu, iegūts kvalitatīvu izglītību. Cerams, ka kādu risinājumu izdosies panākt drīz," pauda finanšu ministre.

Kā ziņots, LIZDA šomēnes paziņoja, ka aicinās koalīcijas partijas uz vēl vienu sarunu par Izglītības likumā noteiktā pildīšanu, bet, šīm diskusijām nenesot rezultātu, 18.septembrī organizēs piketu. Kā žurnālistiem pēc LIZDA Padomes sēdes pastāstīja arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga, pirms protesta akcijas arodbiedrība vēl vēlas runāt ar koalīcijas partijām, lai meklētu risinājumus pedagogu darba samaksas grafika pildīšanai, minimālo atalgojumu par likmi paaugstinot līdz 710 eiro.

K.Šadurskis iepriekš solīja, ka sarunās par pedagogu atalgojumu viņa vadītā ministrija iestāsies LIZDA pusē.

Premjers M.Kučinskis iepriekš intervijā LNT apgalvoja, ka sarunās ar LIZDA kārtējo reizi akcentēs, ka algu palielinājuma grafiks tiks īstenots, bet arī LIZDA tiks aicināta uz sapratni, jo lielākas algas prasa un piketus sola ne tikai skolotāji.