PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

10281.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Centralizētais eksāmens, pabeidzot vidusskolu, ir bezjēdzīgs, to vajadzētu kārtot pēc 10.klases, atzina izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Latvijas Darba devēju konfederācijas un portāla "Prakse.lv" rīkotajā preses konferencē par darba devēju ieteiktajām augstākās izglītības iestādēm un studiju programmām ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens stāstīja, ka Latvijā nepieciešams mainīt situāciju ar izglītības iegūšanu vidusskolā.

Eksperti norādīja, ka jāmaina sabiedrības attieksme pret profesionālo izglītību, kas pēdējos gados ir fundamentāli mainījusies un piedāvā kvalitatīvu un darba tirgum nepieciešamu apmācību.

"Tā ir fundamentāla problēma, jo trešdaļa no vidusskolēniem nespēj iestāties augstskolā. Tie ir pirmie kandidāti, kas dodas prom no Latvijas. Vajadzētu ieviest standarta eksāmenu pēc 10.klases, lai novērtētu skolēnu spējas un, iespējams, piedāvātu izvēlēties iegūt profesionālo izglītību," pauda A.Ašeradens.

K.Šadurskis uzsvēra, ka centralizētie eksāmeni, beidzot vidusskolu, ir bezjēdzīgi, un piekrita ekonomikas ministra idejai par centralizēta eksāmena ieviešanu pēc pirmā vidusskolā pavadītā gada, lai skolēns varētu izlemt par mācību turpināšanu profesionālās izglītības iestādē, informē ziņu aģentūra LETA.

Izglītības un zinātnes ministrs arī rosina ieviest iespēju skolēniem, beidzot vidusskolu, iegūt A kategorijas atestātu, piemēram, Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), kas kalpotu kā dokuments, lai iestātos RTU vai kādā citā augstskolā.

"Jāmēģina to realizēt. Lai to izdarītu, Izglītības un zinātnes ministrijai no pašvaldībām nepieciešams pārņemt vidusskolas savā pārziņā. Ja šo ideju atbalstītu valdība, tad līdz 2018.gada Saeimas vēlēšanām varam paspēt izdarīt grozījumus noteikumos, lai šo procesu padarītu neatgriezenisku," uzsvēra K.Šadurskis.