PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

38053476902_58c802e71c_o.jpg
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Administrācija
Izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas uzstādījumu izvērtēt katru skolu pašvaldības varētu uztvert kā stop signālu skolu tīkla sakārtošanai, vērtēja bijušais izglītības ministrs, pašreizējais Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis.

Viņš uzsvēra, ka pašvaldības ir ļoti jutīgas pret katru jauno politisko vēsmu. "Kad izskan teiciens izvērtēt katru skolu, tad pašvaldības saprot, ka tas ir stop signāls," pauda K. Šadurskis, atgādinot, ka pašvaldības lemj par skolu dibināšanu, reorganizāciju vai slēgšanu.

Politiķis atgādināja, ka skolu individuāla izvērtēšana notikusi vienmēr, tostarp akreditācijas gaitā. Viņaprāt, I. Šuplinskas priekšlikums izvērtēt katru skolu varētu radīt bažas par skolu tīkla sakārtošanas "iepauzēšanu", tādējādi negūstot šī procesa rezultātā ietaupīt plānotos līdzekļus, ko novirzīt pedagogu algām.

K. Šadurskis tāpat akcentēja, ka Izglītības un zinātnes ministrijas rīcībā, neskatoties uz tās jaunās vadības izteikto kritiku, ir ļoti precīzas ziņas par katru skolēnu un pedagogu.

Kā ziņots, ja līdz marta sākumam 2019.gada budžetā nebūs rasti līdzekļi, lai pildītu pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, tad aprīlī pedagogi pulcēsies protesta akcijā, bet ja tas nelīdzēs, tad notiks streiks, pastāstīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Pēc LIZDA ārkārtas padomes slēgtās daļas sēdes I. Vanaga norādīja, ka padomes locekļi bija vienoti pārliecībā par to, ka ir jāpastāv par savām tiesībām un normatīvajos aktos noteiktā pildīšanu, cenšoties panākt iepriekš valdībā apstiprinātā pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika izpildi, informē aģentūra LETA.

Tikmēr premjers Krišjānis Kariņš uzsvēris, ka pedagogu atalgojuma pieaugumu plānots risināt 2020.gada budžetā. Saistībā ar agrāk Saeimas pieņemtajiem lēmumiem, kas attiecas uz "vēl lielākiem algas paaugstinājumiem pedagogiem",- šis process attieksies uz 2020.gada budžetu, "kad sāksim veidot savu politiku, nevis tehniski pieņemt budžetu", iepriekš žurnālistiem skaidroja K. Kariņš.