PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

10060.jpeg
Foto: Reinis Inkēns/ Saeimas Kanceleja
Plānots, ka vidējā izglītība Latvijā būs obligāta ap 2020.gadu vai nedaudz agrāk, norāda izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" K.Šadurskis atzinis, ka, pēc viņa domām, atteikšanās no obligātās vidējās izglītības bija viena no Latvijas lielākajām kļūdām pēc neatkarības atjaunošanas.

K.Šadurskis uzskata, ka jaunietim ir jādod tiesības brīvi izvēlēties - mācīties vidusskolā vai profesionālajā skolā. "Mūsu mērķis - 50% 9.klases absolventu iestājas profesionālajā skolā, otra puse - vidusskolā. Šobrīd šī proporcija ir 40 pret 60," atgādina ministrs.

Pēc K.Šadurska teiktā, profesionālajā izglītībā pēdējos gados ir ieguldīts apjomīgs finansējums - gan infrastruktūras sakārtošanai, gan apmācību metodēs, turklāt profesionālo skolu absolventi var iegūt darba tirgum vērtīgas prasmes, kas vidusskolas absolventiem trūkst. "Tāpēc arī vēlamies palielināt skolēnu skaitu, kas pēc 9.klases mācības uzsāk kādā profesionālā skolā," intervijā laikrakstam norāda ministrs.

Saskaņā ar deklarāciju Māra Kučinska vadītā valdība ir apņēmusies noteikt termiņu pārejai uz obligātu vidējo - vispārējo vai profesionālo - izglītību, informē ziņu aģentūra LETA.