PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

12282.jpeg
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Administrācija
Lai diskutētu par vispārējās vidējās izglītības mācību satura reformu, Saeimā šodien notiks konference "Jaunais vidējās izglītības modelis - tilts uz mūžizglītību un ilgtspēju?".

Konference notiks Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēžu zālē Jēkaba ielā 6/8, Rīgā, plkst.12.00, informēja parlamenta Preses dienestā. Tai varēs sekot tiešsaistē Saeimas mājaslapā.

Pasākumu organizē Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisija sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru (VISC), Izglītības un zinātnes ministriju, Augstākās izglītības padomi (AIP) un Latvijas Pašvaldību savienību (LPS).

Pasākumu atklās Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētāja Laimdota Straujuma, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, AIP priekšsēdētājs Jānis Vētra un LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Konferences mērķis ir apspriest jauno kompetenču pieejā balstīto vispārējās vidējās izglītības saturu, kā arī ar iesaistītajām pusēm panākt vienotu izpratni par optimālu izglītības modeli, lai jaunieši tiktu vispusīgi izglītoti un sagatavoti tālākajai izglītībai un darbam, informē aģentūra LETA.

"Mums Latvijā ir jātiecas uz izcilību, un pamats šajā ceļā ir bērnībā un jaunībā iegūtā izglītība. Šajā nozarē Latvijā pašlaik notiek ļoti vērienīgas reformas, kuru mērķis ir, reaģējot uz fundamentālām pārmaiņām sabiedrībā, piedāvāt kvalitatīvu un mūsdienīgu mācību pieeju visos izglītības posmos, lai mūsu bērniem mācības dotu ne vien zināšanas, bet arī prasmes tās pielietot dzīvē. Vidējās izglītības satura reformas centrā ir skolēns, un, lai izmaiņas ieviestu, ir jārod vienprātība un izpratne par to būtību," uzsver L.Straujuma.

Politiķe norāda, ka līdz ar šo konferenci komisija sāk izglītībai veltītu konferenču ciklu, kura gaitā plānotas diskusijas arī par augstāko izglītību un mūžizglītību, kā arī par pedagogu sagatavošanu jaunajam izglītības satura modelim.

Ar vidējās izglītības satura reformu konferencē iepazīstinās VISC vadītājs Guntars Catlaks, savukārt uzņēmuma "Dynamic University" izpilddirektors Jānis Meirāns prezentēs pētījumu "Vispārējās izglītības programmu virzienu un vidējās izglītības pakāpes profilkursu sistēmas izvērtējums Latvijā". Diskusijā piedalīsies skolu direktori, skolēnu un viņu vecāku pārstāvji, kā arī augstskolu mācībspēki, zinātnieki un biznesa pārstāvji.