Pasaules skolu debašu čempionāts (World Schools Debating Championship) ir lielākais un prestižākais debašu turnīrs pasaulē, kur ik gadu ap 70 valstu skolēni debatē angļu valodā. Šogad Latvija ir apņēmusies piedalīties atkārtoti, meklējot 4 skolēnus, kas būtu gatavi pārstāvēt savu valsti pasaules čempionātā, kas norisināsies Makao.

Visi erudītie un apņēmīgie skolēni ir aicināti pieteikties, neatkarīgi no iepriekšējas debašu vai publiskās runas pieredzes. Galvenokārt tiek meklēti skolēni, kuriem ir izteikta interese par politiku, ekonomiku, filozofiju, ģeogrāfiju un kas būtu gatavi debatēt par pasaulē aktuālākajiem jautājumiem.

“Vismaz pusei no debatētājiem, kas nonākuši izlasē pēdējo trīs gadu laikā, iepriekš nebija bijusi formāla debašu pieredze, taču pateicoties sevis un treneru ieguldītajam darbam, pēdējo trīs gadu laikā Latvijas izlase spējusi mēroties spēkiem ar tādiem vairākkārtējiem pasaules čempioniem kā Singapūra, Jaunzēlande vai Ķīna. Jau divus gadus esmu vērojusi, kā jaunieši pāris mēnešu laikā spējīgi strauji apgūt tādu zināšanu daudzumu, kāds parasti veidojas gadiem un ar azartu, lepnumu un degsmi aizstāv valsts vārdu čempionātā. Argumentācijas, publiskās runas un kritiskās domāšanas prasmes bez šaubām ir nenovērtējami ieguvumi visai tālākajai profesionālajai un akadēmiskajai dzīvei, taču iespēja šīs prasmes apgūt kā Latvijas Skolu debašu izlases dalībniekam ir ne tikai gods, bet arī viens no neaizmirstamākajiem piedzīvojumiem, kādus var iedomāties,” tā bijusī izlases debatētāja un tagadējā izlases trenere Adele Pužule.

Mentorēšanu un sagatavošanos Pasaules čempionātam nodrošinās panākumiem bagātākie Latvijas un Eiropas debatētaji.

Pieteikties līdz 12.septembrim iespējams ŠEIT.

Ja ir kādi jautājumi, lūdzu, rakstiet uz [email protected]