PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

8889.jpeg
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Kanceleja
Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile atvainojusies visām pašvaldībām, kuras to lūgušas, par sabojāto prieku XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. 

M. Seile nosūtījusi atvainošanās vēstuli visām tām pašvaldībām, kuras vērsušās Izglītības un zinātnes ministrijā ar prasību atvainoties. Kopumā tās bija aptuveni 11 pašvaldības, sacīja ministres pārstāve I. Salna.

Olaines novada pašvaldība saņēmusi vēstuli no M. Seiles, kurā viņa Olaines novada iedzīvotājiem, svētku kolektīvu vadītājiem, dalībniekiem un to vecākiem pauž, ka "ir ļoti žēl par notikušo Latvijas Skolēnu XI dziesmu un deju svētkos" un viņa saprotot Olaines pašvaldības vēstulē pausto sarūgtinājumu, informē ziņu aģentūra Leta.

"Kā izglītības un zinātnes ministre un tāpēc arī svētku rīcības komitejas vadītāja, es uzņemos politisku atbildību par XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā Mežaparkā radušos ārkārtas situāciju un tam sekojošajiem notikumiem. Es atvainojos visiem, kuriem organizatoru rīcības dēļ svētku prieks tika sabojāts: skolēniem, skolotājiem, vecākiem, iesaistītajiem cilvēkiem pašvaldībās, skatītājiem," vēstulē pauda M. Seile.

Pašvaldība saņēma atvainošanos arī no Valsts izglītības satura centra (VISC). Tas savā vēstulē pateicās par atbalstu un atsaucību, izturību un pašaizliedzību, konstruktīvo kritiku un ierosinājumiem turpmākajam darbam.

"Izprotot svētku dalībnieku, pedagogu, vecāku un visas sabiedrības, kam rūp Dziesmu un deju svētku tradīcijas un nacionālās identitātes stiprināšana, sarūgtinājumu un vilšanos par oficiāli nenotikušo svētku dalībnieku gājienu kā ļoti nozīmīgu un neatņemamu svētku sastāvdaļu, Valsts izglītības satura centrs atvainojas par radušos ārkārtas situāciju un krīzes komunikācijas nepilnībām un vienlaikus izsaka cerību, ka Dziesmu un deju svētku tradīcija turpināsies un jaunā paaudze iesaistīsies kultūrizglītības un tradīcijas tālāknodošanas procesā," teikts iestādes vēstulē.

Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs (LSDSP) valsts augstākajām amatpersonām nosūtīja atklātu vēstuli, kurā prasīja publisku atvainošanos par vienlaikus it kā atceltu, bet reāli notikušu svētku gājienu, kas liedzis gājienā pārstāvēt Olaines novadu.

Iepriekš jau ziņots, ka sestdienas, 11.jūlija, vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus. Ņemot vērā minēto, izglītības un zinātnes ministre naktī nolēma atcelt nākamajā dienā paredzēto svētku gājienu, tomēr realitātē gājiens notika un dalībnieki tajā devās brīvprātīgi.