PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

8885.jpeg
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Kanceleja
To, vai jaunais pedagogu algu modelis ir viena no valsts prioritātēm, rādīs tuvākais laiks, pārliecināta izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

M. Seile šodien žurnālistiem sacīja, ka jaunais pedagogu darba samaksas modelis jau ir izskatīts Ministru kabineta komitejā, bet patlaban jau ir sācies nākamā gada budžeta sagatavošanas posms. Pašlaik ir būtisks jautājums, kā ierobežotā valsts finansējuma robežās sadalīt naudu nākamā gada prioritātēm, informē ziņu aģentūra Leta.

"Prioritāšu definēšana ir sākusies, un, vai šajā sarakstā būs arī atalgojuma modelis, tas izšķirsies tuvākā mēneša vai pusotra laikā," norādīja ministre.

M. Seile sacīja, ka "patiesi nevar ieviest jauno modeli bez papildu finansējuma, jo tas nozīmētu dramatisku naudas pārdali sistēmā, kur lielas daļas skolotāju alga samazinātos". Ministre gan piebilda, ka daļa skolotāju, protams, būtu ieguvēji, tomēr jau no modeļa izstrādes sākuma uzstādījums bija pavisam skaidrs - nedrīkst notikt sistēmas sakārtošana ar milzīgu naudas pārdali pašā sistēmā.

Turpmākie soļi būšot atkarīgi no budžeta veidošanas procesa, norādīja M. Seile, piebilstot, ka ministrijas jau ir definējušas neatliekamus pasākumus nākamajā gadā vairāk nekā 250 miljonu eiro apjomā. Norādot, ka neatliekamo pasākumu vidū noteikti nav ietvertas visas ministriju vēlmes, M. Seile sacīja, ka šī būs ļoti sarežģīta izšķiršanās par nākamā gada prioritātēm, ņemot vērā arī ģeopolitisko situāciju.

M. Seile skaidroja, ka modeļa ieviešanas gadījumā nākamā mācību gada pirmajiem četriem mēnešiem būs nepieciešami aptuveni desmit miljoni eiro.

"Vienā no nesenām valdības sēdēm izglītības joma tika minēta kā prioritāte. Traktējot šo jēdzienu, tas varētu nozīmēt, ka naudas nekļūs mazāk atšķirībā no citām jomām. Neesmu saņēmusi skaidru signālu, ka naudas nebūs," norādīja ministre.