PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

baiba martinsone.PNG
Foto: Skola2030 / Skola2030
Šodien no plkst.10 līdz 14 Siguldas kultūras centrā notiks Latvijas skolēnu un skolotāju garīgajai labklājībai veltīta konference, kas atklās nacionāla mēroga iniciatīvu, informē Latvijas Universitātes (LU) profesore, projekta "Garīgas veselības veicināšana skolās" vadītāja Baiba Martinsone.

Viņa skaidroja, ka iniciatīvas mērķis ir Latvijas skolēnu un skolotāju garīgā labklājība izglītības iestādēs, kuru iecerēts stiprināt ar zinātniskās atziņās balstītu programmu "Garīgās veselības veicināšana skolās", kas ietver preventīvu pasākumu kopumu no pirmsskolas līdz vidusskolai, ieskaitot atbalstu skolotājiem un vecākiem.

Pēc Martinsones paustā, šoruden programma "Garīgās veselības veicināšana skolās" tiks īstenota Siguldas novada izglītības iestādēs, un tiks zinātniski pārbaudīta tās efektivitāte, lai pēc tam to ieviestu nacionālā mērogā.

Plānots, ka šodien konferencē eksperti runās par izglītības iestāžu lomu bērnu personības attīstībā, akadēmiskās un sociāli emocionālās mācīšanās līdzvērtīgo nozīmi, par pedagogu, vecāku un politikas veidotāju sadarbību garīgās labklājības veicināšanā.

Martinsone apgalvoja, ka jaunajā mācību gadā, kad dažādi izaicinājumi ir saistīti ar fizisko veselību un ir daudz nezināmo par skolas mācību darba norisi, ir īstais laiks aktualizēt garīgās labklājības stiprināšanas jautājumus.

Viņasprāt, izglītības iestādes ir ļoti piemērota vieta bērnu garīgās veselības veicināšanai jau agrīnā vecumā, jo praktiski visi bērni ir iesaistīti izglītībā un pavada bērnu dārzos vai skolās ievērojamu laiku.

Uzsverot šis iniciatīvas nacionālā mēroga nozīmību, arī Valsts prezidents Egils Levits esot norādījis, ka ģimenēm sniegtajam atbalstam, veicinot skolēnu psiholoģisko labklājību, ir jābūt ietvertam audzināšanas un izglītošanas procesā.

Viņa ieskatā, izglītības saturā būtiska loma būtu jāparedz skolēna personības attīstībai.

Martinsone skaidroja, ka programmas "Garīgās veselības veicināšana skolās" mērķis ir izstrādāt pierādījumos balstītu garīgās veselības veicināšanas programmu izglītības iestādēm un izstrādāt rekomendācijas izglītības politikas veidotājiem.

Tāpat viņa informēja, ka garīgās veselības veicināšanas pieejas efektivitāte tiks pārbaudīta arī Itālijā, Horvātijā, Grieķijā, Portugālē un Rumānijā, kas ir projekta partnervalstis.

Konference tiks straumēta arī Latvijas sabiedrisko mediju ziņu portālā "lsm.lv".