PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

7863.jpeg
Foto: oksun70 / 123RF
Desmit piena pārstrādes uzņēmumiem, kuri programmā Skolas piens piegādā bezmaksas pienu skolām, tiks dots pārejas laiks līdz šā gada 29.maijam. 

Laika periods līdz maijam paredzēts, lai pielāgotos stingrākām prasībām par piena kvalitāti, kā paredz grozījumi noteikumos, kurus plānots skatīt valdības 10.februāra sēdē.

22.janvārī stājās spēkā prasības, ka pienam jāatbilst vai nu nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas, vai bioloģiskās ražošanas prasībām un pienu drīkstēs transportēt ne tālāk par 250 kilometriem no ražošanas uzņēmuma.

Patlaban Skolas piena programmā ar valsts līdzfinansējumu tiek piegādāts piens no 13 Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem. Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta datiem, tikai trīs uzņēmumiem ir piešķirti attiecīgie sertifikāti, līdz ar to jaunais regulējums attieksies uz desmit uzņēmumiem.

Pienu skolām lielākoties piegādā tie paši uzņēmumi, kas nodrošina arī ikdienas ēdināšanai nepieciešamos piena produktus. Tas nozīmē, ka pašreizējie piegādes līgumi par piegādi 2014.-2015.mācību gadā tika noslēgti, pirms stājās spēkā iepriekšminētās papildu prasības, informē ziņu aģentūra LETA.

Līdz ar to izveidojusies situācija, ka noslēgtie līgumi neatbilst nosacījumiem, ražotājs par pienu nevar saņemt valsts atbalstu, līgumsaistību turpmākā izpilde notiks uz uzņēmuma rēķina, kas savukārt rosinās uzņēmumu pārtraukt dalību programmā, bet valsti - pieprasīt soda naudas par līguma laušanu.

Līdzīga situācija veidojas arī attiecībā uz prasību par maksimālo produkta transportēšanas attālumu no uzņēmuma līdz izglītības iestādei, jo arī šī prasība nebija ņemta vērā, slēdzot piegādes līgumus.

Minēto iemeslu dēļ, kā arī ņemot vērā tiesiskās paļāvības principu, būtu jāļauj spēkā esošos līgumus par piena produktu piegādi Skolas piena programmā izpildīt līdz 2014.-2015.mācību gada beigām, norādīts ministrijas skaidrojumā.

Programmā Skolas piens pienu vai citus piena produktus (kefīru, jogurtu, pienu ar šokolādes piedevām u.c.) līdz 250 mililitriem mācību dienā visa mācību gada laikā var saņemt visi skolēni. Valsts atbalsts tiek paredzēts par piena piegādi pirmsskolas izglītības iestādēm un 1.-9.klases skolēniem, un ES atbalsts tiek paredzēts par piena produktu piegādi pirmsskolas izglītības iestādēm, 1.-9.klases skolēniem, kā arī 10.-12.klases skolēniem.

Valsts līdzfinansējuma likme atbalsta programmā ir līdz 0,54 eiro par litru pasterizēta piena.