PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

10765.jpeg
Foto: pressmaster / 123RF
Latvijas skolās sākas ikgadējā programma "Augļi skolai", kuras laikā līdz nākamā gada 17.februārim skolēniem bez maksas tiks izsniegtas augļu un dārzeņu porcijas.

Programmas laikā vispārējās izglītības iestāžu 1.-9.klases skolēni trīs reizes nedēļā bez maksas saņems 100 gramus svaigu augļu un ogu - ābolu, bumbieru, dzērveņu - vai dārzeņu - burkānu, kāļu, kolrābju, kāpostu, ķirbju vai to asorti porciju. Programma sākas šodien, 1.novembrī, liecina paziņojums Lauku atbalsta dienesta (LAD) mājaslapā.

Eiropas Savienības līdzfinansētajā bezmaksas programmā "Augļi skolai" piedalās 781 skola jeb 164 608 skolēni, kas ir 94% no mērķauditorijas. Programmā "Augļi skolai" pirmajā darbības gadā pirms sešiem gadiem piedalījās 537 skolas, savukārt kopumā laikā no 2010.gada līdz 2016.gadam programmā izlietotas 3843 tonnas augļu un dārzeņu 6,3 miljonu eiro vērtībā.

Lauku atbalsta dienests (LAD) noteicis arī augļu un dārzeņu porciju kompensācijas pamata likmes piegādātājiem. 100 gramu augļu un dārzeņu porcijas kompensācijas pamata likme būs 0,12 eiro par nefasētiem produktiem un 0,16 eiro par fasētiem produktiem. Papildus pie kompensāciju pamata likmēm noteiktas piemaksu likmes 0,03 eiro apmērā par asorti, kas sastāv no divu veidu augļiem un viena veida dārzeņiem vai divu veidu dārzeņiem un viena veida augļiem.

Piemaksas 0,03 eiro apmērā par 100 gramiem fasētu vai nefasētu porciju noteiktas bioloģiskajai produkcijai. Tāpat piemaksas 0,02 eiro apmērā noteiktas par produktu piegādi skolās, kurās skolēnu skaits ir līdz 150 izglītojamiem, ja tās atrodas ārpus administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā noteikto pilsētu teritorijas.

Papildus kompensāciju likmēm tiek segts arī pievienotās vērtības nodoklis (PVN) tiem atbalsta pretendentiem, kas ir PVN maksātāji. LAD arī norāda, ka izdevumi, kas saistīti ar produktu izdalīšanu skolēniem izglītības iestādē, no kopējās atbalsta summas bez PVN veido ne vairāk kā 5% fasētiem produktiem un ne vairāk kā 20% nefasētiem produktiem.

Eiropas Savienības (ES) līdzfinansētajā programmā augļiem un dārzeņiem jābūt audzētiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu audzēšanas un marķēšanas prasībām, kā arī jābūt transportētiem no to ražošanas vietas līdz skolēniem ne tālāk par 300 kilometriem.

Līdzās programmai "Augļi skolai" visu mācību gadu turpinās programma "Skolas piens", kuras laikā bērnudārzu audzēkņiem un skolēniem ir iespēja katru mācību dienu saņemt līdz 250 mililitriem piena vai citus piena produktus.

Abās programmās Eiropas Savienība sedz 90% no attiecināmajām izmaksām, bet 10% ir jānodrošina dalībvalstij.