PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

8185.jpeg
Foto: senkaya / 123RF
Lietuviešu uzņēmums Kretingos maistas, kas ēdina bērnus 24 Latvijas izglītības iestādēs, pusdienu maltītes gatavojis no bojātiem dārzeņiem un saldētas gaļas.

Tāpat uzņēmums izmantojis garšvielas, kas satur sāli un garšas pastiprinātājus, kā arī gaļas ēdienu gatavošanai izmantojis galvenokārt saldētu vistas gaļu, vēsta raidījums De Facto.

Daļā Siguldas vispārējās izglītības iestāžu jau piekto gadu maltītes nodrošina minētais lietuviešu uzņēmums. Tas ēdina skolēnus arī citviet Latvijā. Šajā mācību gadā Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori veikuši jau 53 pārbaudes Kretingos maistas ēdnīcās un vairāk nekā 75% gadījumu konstatēti pārkāpumi. Tostarp atklājies fakts, ka vienu un to pašu ēdienu pasniedz divreiz, informē ziņu aģentūra LETA.

"Salātus, ko neapēd vienas maiņas skolēni, pēc tam papildinot, liek jau nākamajai maiņai. Tas nav pieļaujami! Viennozīmīgi varam teikt, ka skolēni nesaņem to, ko valsts normatīvie akti ir paredzējuši, un to, par ko pašvaldība ēdinātājiem maksā," norāda PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

PVD inspektori atklājuši, ka ēdienreizēs, kur jābūt cūkgaļai vai liellopa gaļai, ilgākā laika periodā piegādāta saldēta vistas gaļa. Zivju vietā skolēniem jāēd zivju pirkstiņi. Sviestu aizstājot ar margarīnu, bet sieru - ar siera izstrādājumiem. Piegādātie dārzeņi ir vienveidīgi, sažuvuši un sabojājušies. Tāpat uzņēmums izmantojot krējumu un pienu ar zemāku tauku saturu nekā noteikts. Turklāt produkti saturot gan aizliegtos garšas pastiprinātājus, gan augu taukus, gan krāsvielas.

Pārbaudē secināts, ka salāti, makaroni, zupa un maize esot ievērojami mazākā daudzumā nekā nepieciešams uz noteikto skolēnu skaitu. Līdz ar to bērni apēd mazāk nekā viņiem paredzēts. Taču pašvaldība maksā kā par pilnu porciju.

Skolu vadība atzīst, ka problēmas ar šo lietuviešu ēdinātāju bijušas arī agrāk. "Ļoti daudz ēdienkartē izmantoja grūbas: grūbas zupā, grūbas putrā. Tādi ēdieni, kuri varbūt mazam bērnam nav īpaši ieteicami. Protams, ka grūbās ir kaloritāte un veselīguma ziņā tas nav nekas slikts, bet, ja tas ir par biežu, latviešu bērniem tā nav tik ļoti pierasta lieta - grūbas ēst," raidījumam pieredzēto atstāsta Siguldas pilsētas vidusskolas direktore Ņina Balode.