PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

8931.jpeg
Foto: ints / 123RF
Mežaparka Lielās estrādes infrastruktūra nespēj nodrošināt dalībnieku veselībai drošu vairāk nekā 10 000 dalībnieku vienlaicīgu atrašanos tajā.

Tā secinājusi XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku darba organizācijas izvērtēšanas komisija.

Komisija gala ziņojumā norāda, ka estrāde nevar nodrošināt drošu ļoti masveidīga kolektīva atrašanos tajā, neskatoties uz to, ka koru un deju kolektīvu dalībnieku vēlme piedalīties svētkos ir ļoti liela, kā arī tas ir stimuls iesaistīt skolēnus tautas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā.

Šis secinājums saskan ar Latvijas Ārstu biedrības (LĀB), kā arī tiesībsarga paustajām bažām par to, ka bērni jutušies slikti pārspīlētās programmas un pārmēru lielā dalībnieku skaita dēļ, kas radīja pārlieku nogurumu.

LĀB vasarā norādīja, ka nepietiekama vieta uz skatuves bērniem var rezultēties stresā. Komisija secināja, ka pārsniegtais pieļaujamo dalībnieku skaits var būt cēlonis ortostatiskajam stresam, izraisot ģībšanu un, iespējams, provocējot apkārtējiem panikas reakciju.

Komisija secināja, ka laiks koru pulcēšanai un izvietošanai uz skatuves bija nesamērīgs un radīja neērtības. Komisija uzsvēra, ka, piemēram, ja šajā laikā bija plānota dalībnieku ēdināšana, tad ēdiena uzņemšanas laiks izrādījās nesamērīgi īss, turklāt šajā laikā dalībniekiem bija jānokļūst savā mītnes vietā.

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizācijas izvērtēšanas komisija pēc vairāk nekā mēnesi ilga darba secināja, ka bērnu ģībšanai svētku ģenerālmēģinājuma laikā nav izvirzāms viens konkrēts iemesls.

No komisijai pieejamās informācijas secināts, ka viens no galvenajiem iemesliem ir nepareiza dienas režīma ievērošana, kā rezultātā radies nogurums. Par labu nav nācis arī silto pusdienu trūkums, kā arī konstatēta dehidratācija. Skolēnu slikto pašsajūtu izraisīja arī krasā gaisa temperatūras maiņa. Savukārt saspiestība estrādē skolēniem radīja stresu, radot panikas lēkmi.