PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

8933.jpeg
Foto: michaeljung / 123RF
Lai uzlabotu skolu direktoru darba kvalitāti, varētu rosināt diskusiju par terminētiem līgumiem skolu direktoriem.

Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve Ināra Dundure pauda, ka procesi skolā lielā mērā ir atkarīgi no skolas vadības, līdz ar to direktora loma ir ļoti svarīga. Balstoties uz jaunā pedagogu darba samaksas modeļa iecerēm, mērķdotācija pedagogu algām nonāks tieši skolā, līdz ar to svarīgs būs arī finansiālais menedžments, informē ziņu aģentūra LETA.

I.Dundure pauda, ka šāda pieeja liktu domāt par paveikto darbu, par skolas attīstību. Viņa gan ir pārliecināta, ka tas ir debatējams temats, tomēr neizslēdz varbūtību, ka šis jautājums būtu jāatver.

Būtisko pienākumu dēļ būtu jārunā par direktoru kompetenci, kā arī direktoru attīstību, teica I. Dundure. Direktoram patlaban tiek uzliktas lielas prasības, un daudzas pašvaldības uzsver, ka varētu notiks līgumu slēgšana ar direktoru ar terminētiem noteikumiem ar tiesībām atkārtoti pretendēt amatam, sacīja I. Dundure.

Šādam ierosinājumam gan nepiekrīt Latvijas Izglītības vadītāju asociācijā (LIVA), uzsverot, ka tādā gadījumā būtu jāvienojas par citiem termiņiem, jo "pieci gadi ir ļoti neliels laika brīdis". "Paiet laiks, kamēr direktors saprot sistēmu, skolu darbs atkarīgs no ilgtermiņa darba," sacīja LIVA viceprezidente Aija Melle.

Viņasprāt, tādā gadījumā būtu jārunā par kādām garantijām, jo direktori patlaban nav ierēdņi. A. Melle norādīja, ka drīzāk varētu būt runa par direktoru vērtēšanu, kas jau tiek plānota no 2017.gada. Šis varētu būt risinājums, kā varētu augstāk uzstādīt kvalitātes latiņu. "Vienkārša rotācija direktora darba kvalitāti neuzlabos," ir pārliecināta A. Melle.

LIVA uzskata, ka direktoram ir jāiegulda liels darbs, jo tikai ilgtermiņā var skaidri redzēt, kā atbalsojas lēmumi. A.Melle uzsvēra, ka vairākās skolās direktors kalpo arī par skolas zīmolu, pateicoties sekmīgam un kvalitatīvam direktora darbam.