PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9423.jpeg
Foto: highwaystarz / 123RF
Lielākajai daļai skolu ēdinātāju ikdiena pēc Veselības ministrijas (VM) grozījumu Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr.172 stāšanās spēkā šogad ir haotiska. 

Lai uzlabotu situāciju un pārrunātu aktuālāko saistībā ar izmaiņām noteikumos, nākamnedēļ skolu ēdinātāju pārstāvji tiksies ar VM, norāda Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas (IIEA) pārstāve Ilona Dreimane.

Viņa skaidro, ka haoss ikdienas darbā skolu ēdinātājiem galvenokārt ir tāpēc, ka ēdinātājiem uzreiz neizdodas pielāgoties jaunajai situācijai. Tāpat haosu ikdienā rada arī šo grozījumu interpretācija.

"Lai arī IIEA strādāja pie grozījumu izstrādes, tomēr grūtības parādās tad, kad grozījumi stājas spēkā. Ēdinātāji iepriekš piekrita grozījumiem, bet ar tādu norunu, ka pārtikas ražotājiem būs grozījumiem atbilstīgi produkti, ko piedāvāt ēdinātājiem. Taču divas nedēļas pēc grozījumu stāšanās spēkā ēdinātājiem trūkst tādu produktu kā, piemēram, siers, jogurti, ievārījumi, jo ražotājiem līdz šim nebija, ko piedāvāt," stāsta I.Dreimane.

Viņa atzīmē, ka ēdinātāji nedrīkst iepirkt produktus, kuru sastāvā ir tādas pārtikas piedevas kā konservanti, krāsvielas, saldinātāji un aromatizētāji. Ražotāji jau ir sākuši šādu produktu ražošanu, kas nozīmē, ka no nākamās nedēļas situācija ar produktu nepietiekamību varētu stabilizēties.

Vēl kāda nianse ir grozījumu interpretācija, proti, tas, kā grozījumus saprot kontrolējošie dienesti - Pārtikas un veterinārais dienests, medmāsas un skolu kontroles, norāda I.Dreimane, piebilstot, ka visiem nav vienotas izpratnes par to, kas atbilst vai neatbilst grozījumiem, informē ziņu aģentūra LETA.

Taču būtiskākā problēma ir saistīta ar produktu cenu. "Lielā problēma ir ražotāja produkta cenas atbilstība. Proti, produkts bez pārtikas piedevām var būt divas, trīs vai pat četras reizes dārgāks par analogu ar konservantiem. Ministrija ēdinātājiem iepriekš solīja, ka tiks atrasts finansējums, lai kompensētu ēdinātāju pieaugušos izdevumus, taču pagaidām šis jautājums vēl nav atrisināts," atzīst I.Dreimane.

Lai informētu VM, IIĒA nosūtīja ministrijai lūgumu rast iespēju tikties. VM ir informējusi, ka tikšanās varētu notikt nākamnedēļ, taču precīzs laiks vēl nav zināms, informē I.Dreimane.

Savukārt IIĒA vadītāja Silvija Miniča norāda, ka, neskatoties uz sarežģīto šī gada sākumu, patlaban neesot slēgta neviena skolu ēdnīca. "Slēgta patlaban nav neviena skolu ēdnīca. Ir skaidrs, ka līdz šī mācību gada beigām strādās visi, kas strādā, jo ēdinātājus saista līgumi. Protams, grūti prognozēt, kas būs pēc tam, taču IIĒA cer, ka situācija stabilizēsies."

E-klase jau informēja, ka līdz ar gadumiju ir stājušies spēkā grozījumi Ministri kabineta noteikumos, kas aizliedz izglītības iestādēs bērniem piedāvāt arī piena produktu analogus, dažādus cukura konditorejas izstrādājumus, kā arī bezalkoholiskos dzērienus ar saldinātājiem, krāsvielām, aromatizētājiem un konservantiem.