PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

12222.jpeg
Skolu tīkla sakārtošanā mūsu fokuss ir uz vidusskolas posmu, jo nav iespējams nodrošināt labu izglītību mazās vidusskolās.

Tā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Ministrs pauda, ka tā ir nejēdzība, ja viena mācību gada laikā vienā priekšmetā nomainās divi vai pat trīs skolotāji, notiek regulāras aizstāšanas un tamlīdzīgi. "OECD pētījumi ir par 15 gadus veciem bērniem, tur mēs turamies pietiekami labi, bet pazaudējam mūsējos vidusskolas posmā," izteicās ministrs.

Viņš norādīja, ka OECD pārskatā secinātais attiecībā uz izglītības nozari nav bijis pārsteigums. Eksperti iesaka enerģiski turpināt skolu tīkla sakārtošanu, būtiski celt stipendijas kā profesionālās izglītības audzēkņiem, tā augstskolās, optimizēt augstskolu pārvaldību. Tāpat norādīts, ka finansējums izglītībai ir pietiekams, bet diemžēl tiek izlietots neracionāli, atzina ministrs.

"Esam uz pareizā ceļa, vienkārši jāiet uz priekšu," viņš norādīja.

Ministrs pauda cerību, ka OECD secinājumi kalpos par pamatu sekmīgākai sadarbībai ar pašvaldībām skolu tīkla sakārtošanas jautājumā. Pašvaldību attieksme patlaban esot ļoti dažāda, informē aģentūra LETA. Ir tādas, kas strādā enerģiski un uzrāda labus rezultātus, piemēram, Smiltene, Madona, Skrunda, Koknese un Aizkraukle. Tomēr ir arī pašvaldības, kas domā īstermiņā, sacīja K.Šadurskis.

Viņš arī noradīja, ka drīzumā notiks aprēķini un tiks doti rīkojumi par mērķdotāciju pārskaitīšanu pašvaldībām pedagogu algām. Skolas, kur pieaudzis audzēkņu skaits, var rēķināties ar pedagogu algu pieaugumu, atzīmēja ministrs.