PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

pexels-shvets-production-7516347.jpg
Foto: pexels
Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) 2021. gadā apstiprinājusi Eiropas Savienības izglītības, mācību, jaunatnes un sporta programmas Erasmus+ projektus skolu, profesionālās, pieaugušo un augstākās izglītības sektorā ar kopējo finansējumu 23,45 miljonu eiro apmērā.

Eiropas Komisijas finansējums mācību mobilitātei un stratēģiskajām partnerībām izglītības un mācību jomā šogad bija 21,97 miljoni eiro, savukārt valsts budžeta līdzfinansējums augstskolu studentu un personāla mobilitātei, kā arī sadarbības un mācību aktivitātēm – 1,53 miljoni eiro.

Visos izglītības sektoros kopā apstiprināti 152 mobilitātes projekti par 12,32 miljoniem eiro, kuros 5724 pārstāvji no dažādiem izglītības sektoriem dosies gūt zināšanas un pieredzi ārvalstīs. Projektu dalībnieki piedalīsies kursos, darba vērošanā, pieredzes apmaiņā vai sniegs atbalstu kā pavadošās personas, kā arī docēs, stažēsies, studēs vai izies praksi citā valstī.

Īstenojot Erasmus+ programmas apstiprinātos 44 augstākās izglītības sektora projektus, mobilitātēs uz programmas dalībvalstīm dosies 2592 studenti un 1210 augstskolu mācībspēki. Kopumā 41 kombinēto intensīvo projektu īstenos 19 augtākās izglītības iestādes un tajos būs iesaistīti 680 studenti.

Skolu sektorā apstiprināti 49 projekti, kuros tiks īstenotas 646 mobilitātes, tostarp 200 skolēnu īstermiņa grupu mobilitātes un divas skolēnu ilgtermiņa mācību mobilitātes. Savukārt profesionālās izglītības sektorā apstiprināti 34 projekti un 662 audzēkņi dosies īstermiņa, bet 50 – ilgtermiņa (ErasmusPro ar ilgumu 3-12 mēneši) mobilitātēs. 2021. gadā pirmo reizi piešķirts finansējums 4 profesionālās izglītības iestādēm, lai 18 audzēkņi varētu piedalīties profesionālās izglītības un mācību prasmju konkursos.

Pieaugušo izglītības sektorā apstiprināta 231 mobilitāte, no tām 26 īstenos dalībnieki, kuri mācās pieaugušo izglītībā.

Erasmus+ programmā tiek īstenoti sadarbības projekti, kas atbalsta starptautiskās sadarbības pieredzes gūšanu, partneru tīklu veidošanu, kapacitātes stiprināšanu un inovatīvu rezultātu izstrādi izglītības un mācību jomā. Atbilstoši organizāciju un projekta ideju specializācijas jomai un struktūrai iespējams īstenot sadarbības partnerības un maza mēroga partnerības. Visos izglītības sektoros kopā šogad apstiprinātas 25 sadarbības partnerības ar kopējo finansējumu 6,12 miljoni eiro. Savukārt maza mēroga partnerībām, kas tiek īstenotas skolu, profesionālās un pieaugušo izglītības sektoros, 1. kārtā apstiprināti 10 projekti ar kopējo finansējumu 540 000 eiro, bet 20 konkursa 2. kārtā saņemtajiem projektu pieteikumiem uzsākts vērtēšanas process.

Vērtēšanas process uzsākts arī 32 Erasmus+ programmas akreditācijas pieteikumiem skolu, profesionālās un pieaugušo izglītības sektoros.

VIAA mājaslapā publicēta statistika par 2021. gada Erasmus+ programmas finansējumu, pieteikumiem un apstiprinātajiem projektiem visos izglītības sektoros. Erasmus+ ir Eiropas Savienības (ES) izglītības, mācību, jaunatnes un sporta programma.

Izglītības un zinātnes ministrija ir atbildīgā ministrija par ES Erasmus+ programmas īstenošanu Latvijā, savukārt VIAA un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra nodrošina ES Erasmus+ programmas ieviešanu.