PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

10303.jpeg
Foto: pawelhelbik / 123RF
Divu nedēļu laikā centralizēto eksāmenu vērtējumi mainīti jau 15 gadījumos, vēsta Valsts izglītības satura centrā (VISC).

Līdz šim centrā iesniegtas 59 apelācijas no 50 personām, savukārt vērtējums mainīts 15 gadījumos. Kā skaidroja VISC, vērtējums esot mainīts nebūtiski.

Visvairāk apelāciju ir saņemts par obligāto centralizēto eksāmenu matemātikā un latviešu valodā vērtējumu, jo šajos eksāmenos proporcionāli ir vislielākais kārtotāju skaits.

Apelācijas var iesniegt līdz 30.jūlijam, informē ziņu aģentūra LETA.

E-klase jau informēja, ka šogad centralizēto eksāmenu sesijā skolēnu sniegums uzlabojies angļu valodas un latviešu valodas eksāmenā. Nedaudz zemāki rezultāti ir eksāmenā ķīmijā un krievu valodā (svešvalodā), bet krietni zemāki - Latvijas un pasaules vēsturē, kā arī matemātikā.

Tāpat kā iepriekšējā mācību gadā izglītojamo mācību sasniegumi centralizētajos eksāmenos izteikti procentuāli. Novērtējums ierakstīts vispārējās vidējās izglītības sertifikātā, norādot kopējo procentuālo novērtējumu un procentuālo novērtējumu katrai eksāmena daļai.

Eksāmena rezultātu procentos veido pareizo atbilžu attiecība punktos pret maksimāli iespējamo punktu skaitu eksāmenā vai tā daļā. Savukārt procentuālais vērtējums svešvalodu eksāmenā izteikts atbilstoši šādiem Eiropas valodu kopīgās pamatnostādnēs (EVKP) noteiktajiem valodas prasmes līmeņiem: C1 (95-100%), B2 (70-94%), B1 (40-69%). Tiem, kuru svešvalodu eksāmena rezultāts ir zemāks par 40%, tas netiek izteikts atbilstoši EVKP līmeņiem, bet tikai procentos.

Plašāka eksāmenu rezultātu analīze būs pieejama šā gada septembra sākumā.