PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

8519.jpeg
Foto: Publicitātes foto.
Šogad Eiropas eksāmenā piedalījušies teju 5 000 skolēnu un pieaugušo no visas Latvijas, un tas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā pērn. 

1.vietu un galveno balvu – ceļojumu uz ES „sirdi” Briseli 5.-6.klašu grupā saņēma Jūrmalas sākumskolas audzēkne Evelīna Liepiņa, 7.-9.klašu grupā Rudzātu vidusskolas skolnieks Dāvids Rubens, bet 10.-12.klašu grupā zinošākā bija Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja skolniece Karina Šneidere. Jaunieši varēs papildināt savas zināšanas, viesojoties Eiropas Parlamentā un Eiropas Komisijā, kā arī apmeklēt dažādus Briseles tūrisma objektus, piemēram, Dabas zinātņu muzeju, Piecdesmitgades parku un Eiropas celtņu un pieminekļu parku Mini Eiropa.

Datorus un godpilno 2.vietu 5.-6.klašu grupā ieguva Babītes vidusskolas audzēknis Lauris Leimanis, 7.-9.klašu grupā Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas skolniece Linda Novika, bet 10.-12.klašu grupā – Gulbenes novada valsts ģimnāzijas skolniece Ulla Zaķe. Savukārt 3.vietu un planšetdatorus 5.-6.klašu grupā saņēma Rūjienas vidusskolas audzēknis Hugo Prauliņš, 7.-9.klašu grupā zinošākā izrādījās Rūjienas vidusskolas skolniece Marta Žīgure, bet 10.-12.klašu grupā – Gulbenes novada valsts ģimnāzijas skolnieks Roberts Ročāns.

No Valmieras Valsts ģimnāzijas erudītākās skolas titulu šogad pārņēma Babītes vidusskola, kuras skolēni īpaši aktīvi piedalījās Eiropas eksāmenā un guva tajā augstus rezultātus. Seši šīs skolas skolotāji par ieguldījumu jauniešu izglītošanā ES jautājumos saņēma braucienu uz Tallinas Tehnoloģiju skolas inovāciju centru Mektory, lai paplašinātu savu zināšanu loku par jaunākajām mācību procesā integrējamām inovācijām.

Tāpat planšetdatoru balvā saņēma arī viena no Eiropas eksāmena dalībniecēm, kura jau beigusi mācības skolā, tomēr bija pareizi atbildējusi uz pilnīgi visiem eksāmena jautājumiem, - Ilanda Bražinska no Valmieras.

„Šā gada jubilārs Rainis sacījis: kas zina, ko grib, spēj, ko grib. Jo vairāk Latvijas cilvēku – jo īpaši jauniešu – zinās par Eiropas Savienību, jo labāk spēs izmantot tās iespējas. Man prieks, ka Eiropas eksāmena dalībnieku skaits ir teju divkāršojies, jo iegūtās zināšanas noderēs arī tiem, kuri šoreiz balvas nesaņem,” uzsver Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Kopumā Eiropas eksāmenā 8.maijā, aizpildot www.esmaja.lv izvietoto testu, piedalījās skolēni no 424 skolām, kā arī pieaugušie.

Eiropas eksāmens Latvijā norisinājās jau otro gadu. 2014. gadā savas zināšanas ES jautājumos pārbaudīja skolēni no 283 skolām. Kopā ar pieaugušajiem pērn eksāmenu kārtoja gandrīz 3 000 Latvijas iedzīvotāju.

Informācija par Eiropas eksāmenu, kā arī mācību materiāli ar visu būtiskāko informāciju par ES joprojām ir pieejami www.esmaja.lv un portālā E-klase.lv.