PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Šovasar intensīvākajā starptautisko mācību priekšmetu olimpiāžu nedēļā augstus panākumus guvušas meitenes
Šovasar intensīvākajā starptautisko mācību priekšmetu olimpiāžu nedēļā augstus panākumus guvušas meitenes
Foto: Valsts izglītības satura centrs
Nedēļā no 19. līdz 25. jūlijam Latvijas delegācijas komandas piedalījās četrās starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs. Matemātikas, fizikas, bioloģijas un lingvistikas sacensībās Latviju pārstāvēja 23 skolēni un no tiem 17 izcīnīja godalgas. Šajā nedēļā izcilas zināšanas un spējas parādīja meitenes, kuras Latviju veiksmīgi pārstāvēja katrā no olimpiāžu delegācijām un izcīnīja arī konkurētspējīgas godalgas.

Starptautiskajā fizikas olimpiādē šogad pirmo reizi pēdējo 10 gadu laikā tiesības pārstāvēt Latviju bija izcīnījusi RTU Inženierzinātņu vidusskolas 11. klases skolniece Agata Kuzņecova. Tāpat arī Starptautiskajā matemātikas olimpiādē Latvijas delegācijas sastāvā šogad iekļauta Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 12. klases skolniece Līva Oliņa, kas olimpiādē izcīnīja bronzas medaļu. Starptautiskajā bioloģijas olimpiādes delegācijas sastāvā meiteņu īpatsvars tradicionāli ir neliels, tomēr godalgas šogad izcīnīja divas meitenes - Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 11. klases skolniece Valērija Makarenko, iegūstot sudraba medaļu, un Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 12. klases skolniece Samanta Asīte, iegūstot bronzas medaļu.

“Lai gan medicīnā un bioloģijā gan nozarē, gan mācību sacensībās Latvijā kāda dzimuma pārsvars nav novērots, pasaulē šī parādība tiek pētīta jau ilgstoši, jo citās dabaszinātņu nozarēs patiešām ir vērojams puišu pārsvars. Latvijas komandu meiteņu sasniegumi demonstrē, ka akadēmiskie apbalvojumi noteikti nav saistāmi ar dzimumu, bet gan ar skolēna zināšanām, prasmēm un motivāciju. Mūsu, olimpiādes rīkotāju un satura veidotāju, uzdevums būtu iedrošināt skolēnus piedalīties, neskatoties uz eksistējošiem "dzimumu aizspriedumiem" vienā vai otrā mācību priekšmetā,” norāda Starptautiskās bioloģijas olimpiādes Latvijas delegācijas komandu vadītāji Jānis Liepiņš un Agnese Kokina.

Šovasar intensīvākajā starptautisko mācību priekšmetu olimpiāžu nedēļā Latvija tika pārstāvēta ne tikai dabaszinātņu, bet arī valodniecības jomā. Pētot cilvēku valodu, tās īpašības, uzbūvi, funkcionēšanu un attīstību, kā arī dažādas pasaules valodas kā tās atsevišķus pārstāvjus, Starptautiskajā lingvistikas olimpiādē Latviju pārstāvēja astoņi skolēni, no kuriem četras bija meitenes. 34 dalībvalstu konkurencē Latvija olimpiādē izcīnīja trīs godalgas. Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 10. klases skolnieks Nestors Starostins ieguva bronzas medaļu, bet atzinības saņēma Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 11. klases skolnieki Lorenss Martinsons un Maksims Libensons, kā arī RTU Inženierzinātņu vidusskolas 12. klases skolnieks Džonatans Miks Melgalvis.

107 dalībvalstu un 619 dalībnieku konkurencē Starptautiskajā matemātikas olimpiādē bronzas medaļu saņēma arī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 12. klases skolnieks Rolands Lopatko un Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 11. klases skolnieks Kims Georgs Pavlovs. Atzinības olimpiādē saņēma Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 10. un 12. klases skolnieki Matīss Kristiņš un Ilmārs Štolcers, kā arī Salaspils 1. vidusskolas 11. klases skolnieks Artis Vijups.

Biologija.jpeg

Starptautiskajā fizikas olimpiādē piedalījās kopumā 370 dalībnieki no 76 pasaules valstīm un bronzas medaļas tajā izcīnīja Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 12. klases skolnieki Edgars Rūdolfs Vītiņš un Viesturs Spūlis, bet atzinību -  Artūrs Aizstrauts. Savukārt Starptautiskajā bioloģijas olimpiādē 76 dalībvalstu un 396 dalībnieku konkurencē bronzas medaļu ieguva arī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 11. klases skolnieks Markuss Gustavs Ķēniņš un sudraba medaļu - Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas 11. klases skolnieks Huberts Zimackis.

Latvijas skolēnu dalība starptautiskajās olimpiādēs īstenota Eiropas Sociālā fonda projekta “Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai” ietvaros, projekta numurs 8.3.2.1/16/I/002. Dalību Starptautiskajā fizikas olimpiādē atbalsta arī uzticamais sadarbības partneris AS "Latvenergo".