PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

10795134913_0a0626ce5f_o.jpg
Foto: Publicitātes foto
Izglītībā ģimenē vai skolā vispirms jāietver garīgas vērtības, svinīgā dievkalpojumā par godu Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienai sacīja Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Savā svinīgajā uzrunā Z.Stankevičs īpašu vērību pievērsa izglītības tematikai, vairākkārt akcentējot izglītības nozīmi vērtību attīstībā.

Z.Stankeviča ieskatā, izglītības mērķis ir vadīt un atbalstīt brīvības attīstību cilvēkā, nobriešanu pretim atbildīgai brīvības izmantošanai, lai katrs varētu brīvi pieņemt pareizus lēmumus, pat tad, ja tie ir pretēji plaši izplatītiem uzskatiem, konkrētā brīža modei, politiskas vai pat reliģiskas ideoloģijas uzspiestiem ideoloģijas modeļiem.

Izglītībā ģimenē vai skolā vispirms jāietver garīgas vērtības, kas piešķir garīgo nozīmi un spēku arī katras kultūras savdabībai, pārliecināts Z.Stankevičs. Garīdznieks uzskata, ka tādā veidā var izveidot kultūru, kas ienes mieru starpcilvēcīgajās attiecībās, ienes mieru sabiedrībā un ved pie dziļas un patiesas sabiedrības integrācijas, pārvarot plaisas starp atsevišķiem sabiedrības slāņiem.

Tāpat Z.Stankevičs pievērsās arī vardarbības tematikai. Viņš piekrita, ka ir jānoraida jebkāda vardarbība, kas aizskar cilvēka cieņu. Savukārt iestāšanās par cieņpilnu attieksmi starpcilvēciskās attiecībās pozitīvi ietekmē kopējo labumu un valsts ilgtermiņa attīstību, piebilda Z.Stankevičs.

Viņš turpināja, ka izglītība, kas izprasta miera labā, veido cieņas, godīguma, caurspīdīguma un sirsnības gaisotni, kur līdzcilvēku kļūdas netiek uztvertas kā iespēja viņu nosodīt un nogremdēt, bet kur līdzcilvēka kļūdas dod iespēju parādīt viņam mīlestību un pieaugt savā cilvēcībā, informē aģentūra LETA.

Piektdien ar plašu svētku pasākumu programmu piemin 1990.gada 4.maiju, kad Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Augstākā padome pieņēma deklarāciju Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.