PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Starptautiskajā ķīmijas olimpiādē Latvijai divas sudraba un divas bronzas medaļas
Starptautiskajā ķīmijas olimpiādē Latvijai divas sudraba un divas bronzas medaļas
Foto: Valsts izglītības satura centrs
53. Starptautiskajā ķīmijas olimpiādē (IChO) visi Latvijas delegācijas pārstāvji izcīnīja godalgas - divas sudraba un divas bronzas medaļas. Olimpiāde jau otro gadu pēc kārtas norisinājās attālinātā formā un šoreiz laikā no 25. jūlija līdz 2. augustam to organizēja Japāna. Savā starpā šogad sacentās 312 talantīgi skolēni no 79 pasaules valstīm.

Sudraba medaļas Starptautiskajā ķīmijas olimpiādē šogad izcīnīja RTU Inženierzinātņu vidusskolas 12.  klases skolnieks Džonatans Miks Melgalvis un Rīgas 10. vidusskolas skolnieks Daniils Kargins. Savukārt bronzas medaļas piešķirtas Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 12. klases skolniekam Vladislavam Tiščenko un RTU Inženierzinātņu vidusskolas 12. klases skolniekam Edvardam Jānim Treijam.

Latvijas komandu olimpiādē vadīja un uzdevumus tulkoja Latvijas Organiskās Sintēzes institūta laborants, LU Ķīmijas fakultātes maģistrs Nauris Narvaišs un Tartu Universitātes doktorants Ritums Cepītis.

“Uzdevumu autori šogad bija parūpējušies par ārkārtīgi izaicinošiem uzdevumiem. Dalībniekiem piecu stundu ilgā teorētiskā eksāmena laikā nācās risināt uzdevumus par ūdeņradi kā nākotnes enerģijas avotu, molekulārajām kapsulām, eksotiskiem silīcija savienojumiem un citām modernām ķīmijas nozarēm. Latvijas komanda veiksmīgi tika galā ar uzdevumiem, izcīnot četras medaļas,” stāsta Latvijas delegācijas vadītājs Nauris Narvaišs.

Par absolūto olimpiādes uzvarētāju šogad kļuva skolēns no Ķīnas, turklāt arī kopvērtējuma otrajā un trešajā vietā 53. Starptautiskajā ķīmijas olimpiādē ierindojās Ķīnas pārstāvji. 2022. gadā olimpiādi organizēs Ķīna un iecerēts, ka tā norisināsies klātienē.

Latvija Starptautiskajā ķīmijas olimpiādē tiek pārstāvēta no 1991. gada un līdz šim izlases dalībnieki izcīnījuši trīs zelta, 17 sudraba, 54 bronzas medaļas un septiņas atzinības.

Latvijas skolēnu dalība starptautiskajās olimpiādēs īstenota Eiropas Sociālā fonda projekta “Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai” ietvaros, projekta numurs 8.3.2.1/16/I/002.