PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

TikTok-pratība horizontāli.png
Foto: LU SZF
Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) komunikācijas zinātnes studenti un LU SZF UNESCO Medijpratības un informācijpratības katedra 2019./20 mācību gadā turpina kustību un pasākumu ciklu 9. –12. klašu audzēkņiem “Medijpratējs”. 3. decembrī plkst. 17.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 1. Izstāžu zālē (1. stāvā) notiks otrais cikla pasākums ar nosaukumu “TikTok-pratība”.

Mediju un jauno tehnoloģiju izplatīšanās, iespējas piekļūt daudzveidīgai un liela apjoma informācijai, rada aizvien jaunus izaicinājumus jomās, kas saistītas ar cilvēku komunikācijas paradumiem. Kādas lietotnes mēs izmantojam savstarpējā saziņā? Kādai informācijai uzticamies? Kādas iespējas mums paver internets un kādus potenciālos riskus tas spēj? Zināšanām mediju un informācijas pratībā, kā arī kritiskā domāšana ir īpaši nozīmīga, ja vēlamies lielot kvalitatīvu informāciju. SZF studenti, pieaicinot nozares speciālistus, ir gatavi dalīties savās zināšanās un prasmēs, lai ikviens apmeklētājs kļūtu par “medijpratēju”.

3. decembra “Medijpratēja” pasākums ar nosaukumu “TikTok-pratība” veltīts sarunai par TikTok lietotni: kāpēc TikTok ir guvis tik lielu popularitāti? Kā tiek veidots algoritms? Vai aiz šīs lietotnes slēpjas bizness, un kā tas ietekmē tieši Tevi?

Ķīnas uzņēmuma "ByteDance" radītais produkts dienasgaismu ieraudzīja 2017. gadā un strauji iemantoja popularitāti. TikTok ir video koplietošanas lietotne, kas lietotājiem ļauj izveidot un dalīties ar līdz pat 60 sekunžu gariem videoklipiem. Viņu misija – iedvesmot uz radošumu un sagādāt prieku. 2 gadu laikā TikTok ir piesaistījis vairāk nekā 500 miljonus lietotāju. Pat pašmāju VAS “Latvijas dzelzceļš” izmantojuši šo platformu sociālo mediju kampaņas “Dzirdi, redzi, dzīvo!” ietvaros.

Pasākumā “TikTok-pratība” tiks aktualizēta Latvijas TikTok kultūra un būs iespēja uzzināt, kas ir šī jaunā lietotne un kā tā ietekmē Latvijas mediju vidi. Apmeklētāji varēs iepazīties ar mūsu pašu latviešu TikTokeriem jeb TikTok lietotājiem un uzdot tiem sevis interesējošus jautājumus.

Sarunā aicināti piedalīties:

-              Līva Brice – sociālo mediju eksperte

-              Alise Mankus (@alishuksm) – TikTok lietotāja

-              Nikola Liepiņa (@nastyybishass) – TikTok lietotāja

-              Elīna Pakalne, Lidija Niznikova (@latvian_sisters) – māsas, TikTok lietotājas

-              Undīne Ozoliņa (@undixone) – TikTok lietotāja

-              Kristaps Kovaļevskis (@kristapskk) – uzņēmējs, TikTok lietotājs

-              VAS “Latvijas dzelzceļš” pārstāvji

Pasākuma aicināti piedalīties 9.-12.klases vecuma jaunieši un visi interesenti.

Dalība bez maksas, bet lūdzam pieteikt savu dalību, rakstot uz e-pastu [email protected] (norādot vārdu, uzvārdu, skolu un klasi).