PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

11324.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Arī pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sniegtās papildu informācijas tiesībsargs Juris Jansons ir bažīgs par studējoši tiesību un interešu aizskārumu.

Kā noskaidrots Tiesībsarga birojā, saistībā ar Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidāciju tiesībsargs ir saņēmis precizējošu informāciju, kurā IZM apstiprina, ka RPIVA studentiem, kuri izvēlēsies turpināt mācības Latvijas Universitātē (LU) vai Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) nebūs jāveic kredītpunktu pielīdzināšana, nebūs jāturpina studijas zemākā kursā un to studiju ilgums nemainīsies, jo LU un JVLMA pārņems visu esošo RPIVA studiju programmu īstenošanu. Tāpat sekmīgi studējošajiem tikšot saglabāti esošie finansējuma nosacījumi.

Informāciju, ka RPIVA studenti studijas varēs turpināt iesāktajās studiju programmās, tiesībsargam apstiprināja arī LU, norādot, ka mācības notiks tajās pašās telpās, mācību laikos un pie tiem pašiem pasniedzējiem kā tagad. Vienlaikus LU aicināja RPIVA studentus neskaidrību gadījumā vērsties pie LU vadības, kas ir gatava sniegt visu nepieciešamo informāciju. Savukārt JVLMA nostāja nebija tik konkrēta.

Sazinoties ar pārējām augstskolām, kurās pēc IZM sniegtās informācijas RPIVA studenti varēs izvēlēties turpināt studijas, tiesībsargs noskaidroja, ka pagaidām tikai Daugavpils Universitātei ir konkrēti definēts rīcības plāns par RPIVA studentu pieņemšanu. Universitātes pārstāvis norādījis, ka jau ir saņemti RPIVA studentu iesniegumi par studiju kursu pielīdzināšanu. Savukārt Ventspils Augstskolas pārstāvis tiesībsargu informējis, ka augstskola RPIVA studentus nepieņems. Pārējām augstskolām nav noteiktas vīzijas tieši par RPIVA studentu pieņemšanu un tas notiks vispārējā, katrā augstskolā noteiktā kārtībā.

Tiesībsargs kopumā nav pret augstākās izglītības reformu, tomēr arī patlaban J.Jansonam nav pilnīgas pārliecības, ka RPIVA likvidācijas procesā tiks izslēgti studējošo tiesību un interešu aizskārumi.

Papildu tam no RPIVA tiesībsargs ir saņēmis iesniegumu, kurā minēts, ka IZM neatbild uz augstskolas jautājumiem un iesniegumiem. Šāda rīcība neatbilst labai pārvaldībai, tādēļ par minēto vēl tiek veikta detalizēta pārbaude, skaidroja Tiesībsarga birojā.

Ņemot vērā, ka RPIVA likvidācijas kontekstā joprojām ir daudz neskaidru jautājumu, un komunikācija starp RPIVA vadību un IZM nenorit, kā būtu vēlams, tiesībsargs cer, ka valdība, izvērtējot nepilnības RPIVA likvidācijas procesa virzībā, spēs nodrošināt optimālu un visām ieinteresētajām pusēm pieņemamu rezultātu, informē aģentūra LETA.

Kā ziņots, iepriekš, iepazīstoties ar informāciju par RPIVA likvidāciju, J.Jansons lūdzis Ministru prezidentu Māri Kučinski apturēt RPIVA likvidācijas rīkojuma projekta virzību.

Uzsverot, ka nepieciešams izvērtēt tiesībsarga norādītās nepilnības, RPIVA likvidācijas jautājuma skatīšana valdībā jau divreiz atlikta, kopumā skatīšanas termiņu pārliekot jau par trim nedēļām. Tagad jautājumu plānots skatīt 28.marta Ministru kabineta sēdē.