PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

8958.jpeg
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Kanceleja
Tiesībsargs no šodienas ir sācis visaptverošu pētījumu, kura mērķis ir noskaidrot pret bērniem īstenotās vardarbības izplatību valstī. 

Pētījuma laikā tiks noskaidrots 5.-12.klašu skolēnu, vecāku un skolotāju viedoklis par to, kas ir vardarbība pret bērnu, cik bieži un no kā bērni ir cietuši, kāda ir bijusi skolēnu, vecāku un skolotāju rīcība vardarbības gadījumā.

Aptauja tiks veikta septembra laikā, un rezultātus šim pētījumam ir paredzēts prezentēt decembrī, tiesībsarga ikgadējā konferencē.

Tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka šis pētījums palīdzēs noskaidrot, kādi ir faktiskie vardarbības apmēri un kāda ir sabiedrības izpratne par to. "Mēs bieži dzirdam par vardarbības gadījumiem pret bērniem. Lai arī ir oficiālā statistika par šādiem gadījumiem, te jāņem vērā, ka liela daļa paliek noklusēta, neziņota," pauž Jansons.

Tiesībsarga likums paredz, ka tiesībsargam ir tiesības uzklausīt bērna viedokli bez viņa vecāku, aizbildņu vai izglītības iestādes darbinieka klātbūtnes, ja bērns to vēlas, norāda Tiesībsarga birojā.

Pētījums tiks īstenots sadarbībā ar pētījumu aģentūru TNS Latvia, kā arī skolvadības sistēmu E-klase. Pētījumu aģentūra palīdzēs izstrādāt aptaujas anketas, savukārt E-klase palīdzēs izplatīt informāciju par pētījumu un nosūtīs visiem respondentiem saiti uz aptaujas anketu.