PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

10817.jpeg
Foto: tixti / 123RF
Desmitiem tūkstoši demonstrantu no visas Polijas sestdien Varšavā protestēja pret labējās valdības ierosinātām izglītības reformām. 

Reformu dēļ, kā apgalvo to kritiķi, tūkstošiem pedagogu varētu zaudēt darbu.

Demonstranti bija nobažījušies arī par ierosinātām izmaiņām skolu programmās, tostarp "patriotisko vērtību" iekļaušanu, ko atbalsta valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS).

"Es aicinu premjerministri Beatu Šidlo un valdību nesagraut [pašreizējās izglītības sistēmas] labās īpašības," sacīja galvenās skolotāju arodbiedrības vadītājs Slavomirs Broņaržs.

Demonstranti Varšavas centra Pilsudska laukumā atbalstīja S.Broņaržu, izkliedzot saukļus "Nē haosam skolās", "Apturēt izglītības reformas", "Nē revolūcijai skolās".

Organizētāji paziņoja, ka demonstrācijā piedalījušies 50 000 cilvēku, bet Varšavas amatpersonas novērtēja dalībnieku skaitu ar 30 000.

Reformu kritiķi uzskata, ka tās izstrādātas lielā steigā un ir ar daudziem trūkumiem.

S.Broņaržs aicināja mobilizēties "masu sociālā frontē" pret reformām un sacīja, ka izceltos "haoss", ja šīs izmaiņas tiktu ieviestas.

Reformas paredz nomainīt triju līmeņu skolu sistēmu ar divu līmeņu sistēmu, kas nozīmē daudzu vidusskolu slēgšanu, informē aģentūra LETA.

PiS izveidotā valdība ir izpelnījusies kritiku un ielu protestus arī par citām darbībām, tostarp abortu likuma pastiprināšanu un izmaiņu veikšanu Polijas konstitucionālās tiesas lēmumu pieņemšanas noteikumos.

Opozīcija apgalvo, ka šo izmaiņu mērķis ir paralizēt konstitucionālās tiesas darbību un graut demokrātiju. Satraukumu par tām ir izteikusi arī Eiropas Savienība.