PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

7971.jpeg
Foto: Saeimas Kanceleja / Ernests Dinka
Sievietei vajadzētu būt tiesībām kļūt par prezidenti vai ieņemt jebkādu citu amatu, neziedojot savu seksualitāti un reproduktīvās tiesības.

Tā šodien notiekošajā starptautiskajā konferencē Sieviešu ekonomiskās iespējas un ilgtspējīga attīstība - no izaicinājumiem līdz kopīgiem panākumiem sacīja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

"Tad, kad mācījāmies augstskolā, pasniedzējs mums teica, ka mēs lieki aizņemam vietas, jo izglītība būtu noderīgāka vīriešiem, tāpēc ka meitenes tāpat apprecēsies un radīs bērnus. Mēs, vairākas meitenes, par spīti doktorantūrā palikām stāvoklī, un viss izdevās tik un tā," pieredzē dalījās V. Vīķe-Freiberga.

Viņa savā runā pieminēja arī valstis, kurās meitenēm tiek nodarīts pāri un kur viņas tiek izmantotas, tādējādi dzimumu lomas tiek sagrozītas. Eksprezidente arī norādīja uz sieviešu komercializāciju un skaistuma kultu kā nozīmīgu problēmu, informē ziņu aģentūra LETA.

V. Vīķe-Freiberga aicināja cilvēkiem savus dēlus un meitas audzināt tā, lai viņiem būtu skaidrs, ka abiem ir vienādas iespējas darīt to, ko viņi vēlas.

Viņa norādīja, ka sievietes vēl joprojām netiek vērtētas vienā līmenī ar vīriešiem. Prezidente norādīja uz to, ka bioloģija nosaka mūsu dzimuma lomas. "Mēs nevairojamies daloties. Tāpēc sievietes loma sabiedrībā ir ļoti svarīga, jo katram cilvēkam ir māte," sacīja V. Vīķe-Freiberga.

Eksprezidente uzsvēra, ka cilvēktiesībām attiecībā uz sievietēm nedrīkstētu būt nekādi attaisnojumi vai izņēmumi. Būtu vajadzīga pat īpaša likumdošana, kas aizstāvētu sievietes viņu reproduktīvajā periodā, uzskata V. Vīķe-Freiberga.