PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 17. aprīlis

Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

10415.jpeg
Foto: tan4ikk / 123RF
Vairākās Īrijas vispārizglītojošajās skolās tiek plānota iespēja kā izvēles priekšmetu apgūt lietuviešu valodu.

Šī iniciatīva apspriesta jau vairākus gadus, un no septembra to paredzēts izmēģināt divās vai trijās skolās, paredzot, ka nākotnē lietuviešu valodas stundas varētu notikt 25 skolās, kurās vidēji mācās pa 15 lietuviešu bērniem.

Plānots, ka valodas kursa kopējais apjoms varētu sasniegt 100 stundas divu līdz triju gadu laikā. Valoda tiktu mācīta 12-16 gadus veciem bērniem.

Kā ziņu aģentūru BNS informējusi Lietuvas Izglītības un zinātnes ministrija, kas šai jautājumā sadarbojas ar Īrijas institūcijām, programma, kas iesniegta Īrijas Izglītības departamentam, paredzēta lietuviešiem, bet pēc tās varētu mācīties arī cittautieši, kuriem ir pietiekamas lietuviešu valodas iemaņas.

Skolas, kurās tiks izmēģināts lietuviešu valodas kurss, izraudzīsies Lietuvas vēstniecība Īrijā un Īrijas Izglītības departamenta Paaugstinātas valodu prasmju apguves iniciatīva.

Lietuvas Izglītības ministrija līdz jaunā mācību gada sākumam solījusi apstiprināt ieteicamo integrēto lituānistikas izglītības programmu, ko varētu izmantot skolas ne tikai Īrijā. Saskaņā ar šo programmu tiks izstrādāti mācību līdzekļi - grāmatas, uzdevumi, vingrinājumi - un atlasīta vajadzīgā literatūra, informē aģentūra LETA.

Īrija 2017.gadā pieņēma jaunu svešvalodu mācīšanas stratēģiju, kurā lietuviešu valoda ierakstīta kā "mantotā valoda" (angliski - "heritage language"). Tāds statuss vēl noteikts arī poļu un portugāļu valodām.

Oficiālā statistika liecina, ka Īrijā dzīvo aptuveni 40 000 lietuviešu, taču, kā uzskata Lietuvas amatpersonas, reālais skaits ir divreiz lielāks.