PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

books-1655783_1920.jpg
Foto: Pixabay
Saeimas Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisija aicina risināt jautājumu ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) digitālās kolekcijas "periodika.lv" pieejamību vispārējās izglītības iestāžu bibliotēkās.

Komisija šodien vienprātīgi vienojās par vēstuli Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, lai tā vērstos Izglītības un zinātnes ministrijā, kā arī Kultūras ministrijā ar aicinājumu rast risinājumu šajā jautājumā. Deputāti uzskata, ka ministrijām kopā ar iesaistītajām institūcijām jārod risinājums, lai nodrošinātu pilnu pieeju digitālajai kolekcijai "periodika.lv" visās Latvijas vispārējās izglītības iestāžu bibliotēkas. Pēc deputātu domām, termiņš priekšlikumiem šajā jomā būtu 15.aprīlis.

Deputāti vēstulē Izglītības komisijai uzsver, ka šis jautājums jau tika aktualizēts Saeimā, taču būtisks progress jautājuma risināšanā no atbildīgajām valsts institūcijām nav novērots, informē aģentūra LETA.

Pašreizējā Latvijas kultūras un vēstures satura un pakalpojumu pieejamība digitālajā vidē nespēj nodrošināt pilnvērtīgu izglītības institūciju darbību informācijas sabiedrības apstākļos, un šie ierobežojumi jo īpaši skar Latvijas reģionu un lauku skolu izglītojamos un pedagogus, uzskata apakškomisijas deputāti. Pieejamība digitalizētajai periodikai ir nepieciešama, lai ne tikai pedagogiem nodrošinātu pilnvērtīgu pedagoģiskā darba procesu, bet arī lai izglītojamajiem nodrošinātu mūsdienām atbilstošu kvalitatīvu izglītību, norāda apakškomisija.

Esošie nosacījumu par periodikas izmantošanu un pieejamību būtiski ierobežo skolu pieeju digitālajai kolekcijai "periodika.lv", skaidro deputāti. Vēstulē arī uzsvērts, ka "periodika.lv" apkopotas 2,5 miljoni lappušu gan no Latvijas, gan trimdā izdotas periodikas.