PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

5819.jpeg
Foto: 123RF Stock Photo
Valdība otrdien, 2018.gada 2.oktobrī, apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto rīkojuma projektu par mērķdotāciju sadalījumu pašvaldībām – pašvaldību izglītības iestādēm 2018.gadam, lai nodrošinātu pedagogu darba samaksu.

Kopējais mērķdotāciju apmērs 2018.gadam ir 354 982 511 eiro. Ministru kabinets apstiprināja mērķdotāciju sadalījumu, septembrim - novembrim paredzot 89 731 701 eiro, savukārt par mērķdotāciju sadalījumu decembrim tiks sagatavots atsevišķs rīkojuma projekts.

Pedagogu zemākā mēneša darba algas likme no šā gada 1. septembra palielināta no 680 eiro līdz 710 eiro, un pedagogi paaugstinātās algas par septembri, kā plānots, saņems oktobra sākumā. Izglītības un zinātnes ministrijas prioritāte ir konsekventa pedagogu darba samaksas pieauguma nodrošināšana, kas sekmīgi noris jau pēdējo gadu laikā kopš jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanas.

IZM_infogr__2 (002).jpg

Lai nodrošinātu pedagogu darba samaksu šajā gadā, ņemot vērā pedagogu minimālās algas likmes palielināšanu līdz 710 eiro un skolēnu skaita uz 2018.gada 1.septembri izmaiņu ietekmi, nepieciešams papildu finansējums 6 168 049 eiro. Ministru kabinets apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto rīkojuma projektu par finansējuma pārdali IZM budžetā 2 844 345 eiro apmērā. Savukārt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirtais finansējums pedagogu minimālās algas likmes paaugstināšanai kopumā ir 3 323 704 eiro, tai skaitā 2 844 345 eiro mērķdotācijām pašvaldībām.

Veicot aprēķinu par atalgojumam nepieciešamo finansējumu tiek ņemti vērā pašvaldību sniegtie dati par skolēnu skaitu, kurus tās ievada Valsts izglītības informācijas sistēmā līdz 5.septembrim. Pēc tam Izglītības un zinātnes ministrija nodrošina ievadītās informācijas pārbaudi un veic finansējuma aprēķinus.

IZM_infogr__1 (002).jpg

Pildot pedagogu darba samaksas pieauguma grafikā paredzēto, IZM kopā ar partneriem nodrošinājusi, ka no šā gada 1. septembra samaksa par zemāko mēneša darba algas likmi pieaug par 30 eiro. Tāpat šogad 88 pašvaldības ir saņēmušas papildu finansējumu vispārējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai par laika periodu no 2018. gada 1. septembra līdz 31. decembrim. Papildu finansējums piešķirts tām pašvaldībām, kuras 2017./2018. mācību gadā izpildīja noteikto normētā skolēnu skaita attiecību pret vienu pedagoga mēneša darba likmi, kā arī pašvaldībām, kas veikušas ar skolu tīkla sakārtošanu saistītus pasākumus, sniedzot reālu mērķdotācijas ietaupījumu.

2018. gada 15.janvārī valdība apstiprināja pedagogu darba samaksas pieauguma grafiku, kas turpmāko piecu gadu laikā paredz pakāpeniski palielināt pedagogu atalgojumu, līdz 2022.gada 1.septembrim sasniedzot 900 eiro par zemāko darba algas likmi. Grafiks paredz pakāpeniski palielināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes vispārējā izglītībā, pirmsskolā, profesionālajā izglītībā, interešu izglītībā, kā arī augstskolās un koledžās. Vienlaikus grafiks paredz, ka finanšu līdzekļi pedagogu darba samaksas pieauguma nodrošināšanai tiek rasti no trīs avotiem - sakārtojot izglītības iestāžu tīklu, efektivizējot izglītības procesu, kā arī piešķirot papildu finansējumu no pašvaldību un valsts budžeta, ievērojot solidaritātes un vienlīdzības principu.

IZM_infogr__3 (002).jpg

Ar Ministru kabineta rīkojuma projektu “Par mērķdotāciju sadalījumu pašvaldībām – pašvaldību izglītības iestādēm 2018.gadam” iespējams iepazīties šeit.

Ar MK rīkojuma projektu “Par apropriācijas pārdali” iespējams iepazīties šeit.

MK rīkojuma projekts “Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”” pieejams šeit.