PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

42720456840_e950cb37d3_k.jpg
Foto: Kaspars Teilāns, Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs
Valdība šodien nolēma piešķirt 1 621 480 eiro iniciatīvas "Latvijas skolas soma" 2018/2019.mācību gada otrā semestra programmas īstenošanai.

Rīkojuma anotācijā pausts viedoklis, ka aizvadītais semestris apliecinājis programmas iespējas īstenot daudzveidīgas darbības, kas, aptverot dažādas kultūras un mākslas jomas, skolēniem palīdz iepazīt Latvijas vērtības un laikmetīgās norises.

Kopumā iniciatīvai piecu gadu garumā, sākot no 2018.gada septembra, plānots piešķirt 13,5 miljonus eiro jeb 40% no valsts simtgadei plānotā papildu finansējuma.

Kā skaidroja Kultūras ministrijas (KM) sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, pašvaldību koordinatoru sniegtie provizoriskie dati liecina, ka lielākā daļa pašvaldību organizējuši darbu tā, ka skolēni apmeklējuši vietas un norises arī ārpus savas pašvaldības teritorijas.

Kā piemērus viņa minēja Taurupes pamatskolas 1. līdz 4.klases skolēnus, kuri apmeklēja Rundāles pili un izrādi bērniem "Noslēpumu sala". Šīs pašas skolas 5. līdz 9.klases skolēni Latvijas Nacionālajā teātrī noskatījās muzikālu izrādi, ģimenes pasaku "Sudraba slidas". Liepājas teātrī šoruden skolēnu visvairāk apmeklētās izrādes ir "Liepāja - Latvijas galvaspilsēta", "Sniegbaltīte un septiņi rūķīši", "Dželsomīno melu zemē". Kokale akcentēja, ka īpaši aktīvi "Latvijas skolas somas" īstenošanā iesaistījusies Latgales vēstniecība "Gors", Valmieras teātris, kā arī daudzi mākslinieki un radošās apvienības.

No plašā valsts simtgades norišu klāsta skolēnu apmeklētāko norišu vidū bijušas programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" filmas, izstāde "Latvijas gadsimts", Nacionālā teātra izrāde "Tikšanās vieta Rīgas pilsētas 2.teātris", deju izrāde "Abas malas", izstāde "Portrets Latvijā. 20.gadsimts. sejas izteiksme" Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā u.c.

Latvijas valsts simtgades biroja pārstāve, "Latvijas skolas somas" vadītāja Aija Tūna atzīmēja, ka apmēram trešajā daļā gadījumu skolas izveidojušas īpašas mājaslapas sadaļas un aktīvi komunicē par programmas laikā pieredzētajām aktivitātēm, informē aģentūra LETA.

Piešķirtais programmas finansējums sadalīts starp pašvaldībām, ņemot vērā to skolēnu skaitu, kāds to vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs reģistrēts pagājušā 2017.gada 1.septembrī. Katram skolēnam no programmas līdzekļiem atvēlēti septiņi eiro, un šāds apmērs noteikts, ņemot vērā Izglītības un zinātnes ministrijas aplēses par nepieciešamo individuālā finansējuma apmēru.

Finansējuma saņēmējiem līdz 15.jūlijam būs jāsagatavo un KM jāiesniedz pārskats par saņemtās naudas izlietojumu laika posmā no 1.janvāra līdz 21.jūnijam.

Kā ziņots, "Arēnā Rīga" 2017.gada 6.septembrī notika skolēnu izglītības un kultūras iniciatīvas "Latvijas skolas soma" atklāšanas koncerts.

Iniciatīvas mērķis ir sekmēt tādu profesionālās mākslas mazo formu projektu radīšanu, kas vērsti uz bērnu un jauniešu auditoriju no 1. līdz 12.klasei, veicinot izpratni par Latvijas valsts vērtībām, kultūru un mūsdienu radošajiem procesiem, sekmējot piederības izjūtu un vēlmi līdzdarboties.

"Latvijas skolas somas" uzsākšanai laikā no pērnā gada septembra līdz 31.decembrim tika atvēlēti 1 683 913 eiro, ļaujot tajā iesaistīties 240 559 skolēniem.