PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

cash-euro-finance-63635.jpg
Foto: Pixabay
Valdība otrdien, 18.jūnijā, pieņēma grozījumus "Pedagogu darba samaksas noteikumos", paredzot no 1.septembra palielināt pedagogu minimālo atalgojumu par likmi no 710 līdz 750 eiro, tomēr līdzekļus algu palielināšanai piešķīra tikai šā gada budžetā.

Lai nodrošinātu finansējumu pedagogu minimālās algas likmes paaugstināšanai, valdība atbalstīja priekšlikumu 2019.gadā finansējumu 713 824 eiro apmērā nodrošināt no budžeta resora "Mērķdotācijas pašvaldībām", bet 6 944 658 eiro - no budžeta resora "Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums", informē aģentūra LETA.

Par finansējuma pārdali vēl jālemj Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norādījusi, ka algu celšanai nepieciešami 7,66 miljoni eiro šogad un 22,97 miljoni eiro 2020.gadā.

Finanšu ministrs Jānis Reirs paziņoja, ka neesot likumīga pamata patlaban 2020.gada budžetā pedagogu darba samaksas palielināšanai paredzēt papildus 20 miljonus eiro, jo diskusijas par nākamā gada budžetu sāksies tikai šā gada augustā. "Ja ir politiskā griba atbalstīt šo priekšlikumu, tad to var izdarīt divos veidos. Pirmkārt, 2020.gada budžetā samazināt līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem paredzēto summu, kas radīs negatīvu fiskālu efektu. Otrkārt, valdība var pieņemt lēmumu par septiņu miljonu eiro novirzīšanu pedagogu darba samaksai šogad, bet Ministru kabinets apņemas divu nedēļu laikā rezervēs meklēt līdzekļus pedagogu darba samaksas pieaugumam 2020.gadā," pauda Reirs.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga aicināja Ministru kabineta rīkojuma projektā tomēr saglabāt minēto atrunu par pedagogu darba samaksas pieaugumu arī 2020.gadā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš uzsvēra, ka valdība šodien var lemt tikai par pedagogu darba samaksas pieaugumu no šā gada 1.septembra, bet par turpmāko atalgojuma pieaugumu notiks diskusijas 2020.gada budžeta kontekstā. Vienlaikus premjers atzina, ka pedagogu atalgojuma pieaugumam jāiet roku rokā veiktajām reformām izglītības nozarē.

Kā ziņots, IZM jau iepriekš prasīja piešķirt papildu finansējumu pedagogu algām no valsts budžeta līdzekļiem, kas rezervēti valsts nozīmes reformu īstenošanai. Tomēr izglītības nozares reformu trūkuma dēļ Finanšu ministrija (FM) nesaskaņoja IZM iesniegtos grozījumus par pedagogu minimālās algas celšanu.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) iepriekš brīdināja, ja jūnijā netiks grozīti pedagogu darba samaksas noteikumi, notiks pedagogu beztermiņa streiks. Pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga aģentūrai LETA teica, ka arodbiedrība atcels solīto streiku, valdībai atbalstot IZM piedāvājumu palielināt pedagogu minimālo atalgojumu.