PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

8932.jpeg
Foto: romrodinka / 123RF
Valsts šī gada beigās pārtrauks atbalsta programmu bērniem, kuri apmeklē privātās pirmsskolas iestādes. 

Nedaudz vairāk kā divu gadu darbības laikā šī programma neesot sasniegusi visus gaidītos rezultātus.

Kā ziņojumā valdībai raksta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), līdzšinējā kārtībā, kādā tika nodrošināts valsts atbalsts tiem bērniem, kuri nav tikuši pašvaldības bērnudārzā, esot bijuši atsevišķi trūkumi. Uz šādiem trūkumiem esot norādījušas vairākas pašvaldības, piemēram, Rīgas pilsētā konstatēts, ka vecāki, kuri vēlējušies saņemt valsts finansiālu atbalstu, tik un tā reģistrējušies rindās uz pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm, tādējādi palielinot rindā esošo bērnu skaitu un būtiski apgrūtinot grupu komplektēšanas procesu. Līdzīga situācija esot novērota arī Jelgavā - rindā reģistrēto bērnu skaits esot pieaudzis par gandrīz 25%.

Rīgā neskaidrības esot radījis arī fakts, ka valsts atbalsts par bērnu uzraudzības pakalpojumiem netiek pārtraukts pēc 30 dienām no brīža, kad bērnam rakstiski tiek piedāvāta vieta bērnudārzā, līdz ar to sistēma neesot motivējusi ģimenes izvēlēties pirmsskolas izglītības pakalpojumus pašvaldības izglītības iestādēs.

Problēmas pašvaldībā radušās arī pēc Ministru kabineta noteikumu "Par higiēnas prasībām bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmskolas izglītības programmu" spēkā stāšanās. Regulējumā ir noteikta lielāka vienam bērnam paredzamā minimālā telpu platība, nekā bijis iepriekš, līdz ar to Rīgā 2014.gadā kopējais vietu skaits izglītības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas, kopumā samazinājās par aptuveni 600 vietām.

Lai arī valsts atbalsta programma uz noteiktu laiku sniegusi atbalstu pašvaldībām bērnu uzraudzības pakalpojumu nodrošināšanā, tikai valsts finansējuma pieejamība privāto pakalpojumu līdzfinansēšanai bērnudārzu pieejamības problēmu atrisināt nevar, rakstīts VARAM ziņojumā. Lai gan pašvaldības ir saņēmušas gan valsts atbalstu, gan arī pašas saviem spēkiem centušās meklēt risinājumus rindu problēmai, vairākām pašvaldībām šo gadu laikā nav izdevies īstenot tādas aktivitātes, kas problēmu atrisinātu pilnībā, teikts ziņojumā.

Vienlaikus bijušas arī pašvaldības, kas norāda, ka papildu valsts atbalsta sniegšana tām pašvaldībām, kuras nespēj atrisināt bērnudārzu pieejamības problēmu, nav godīga pret pašvaldībām, kuras problēmu risinājušas, izmantojot savus finanšu līdzekļus vai ņemot aizņēmumu Valsts kasē.

Valsts atbalsta programma darboties sāka 2013.gadā un darbosies vēl līdz šī gada beigām. Pirmajā gadā tajā izlietoti 1,66 miljoni eiro, un par bērnu pieskatīšanu maksāts gan privātajiem bērnudārziem, gan bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem (auklēm). Pagājušajā gadā izlietoti kopumā 8,77 miljoni eiro. Savukārt šogad no janvāra līdz jūnijam izlietoti 6,23 miljoni eiro.