PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

10959.jpeg
Foto: wavebreakmediamicro / 123RF
Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija vakar, 14.decembrī, izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus.

No attiecīgajiem grozījumiem izrietēs arī valsts augstskolu koledžu tiesības pretendēt uz budžeta finansētajām vietām.

Likumā tiks noteikts, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un nozaru ministrijas varēs noteikt valsts finansēto vietu skaitu izglītības iestāžu akreditētajās profesionālās izglītības programmās.

Pašlaik likumā ir noteikts, ka IZM un nozaru ministrijas nosaka valsts finansēto vietu skaitu valsts, pašvaldību un privāto izglītības iestāžu akreditētajās profesionālajās izglītības programmās.

Likuma grozījumi mainīs pašreizējo situāciju, kad valsts augstskolu koledžām tiek liegta iespēja saņemt valsts finansējumu, lai īstenotu profesionālās izglītības programmas ministrijas noteiktajās valsts finansētajās vietās, skaidrots likumprojekta sākotnējās versijas anotācijā.

Šādas izmaiņas ļaus slēgt līgumu par līdzekļu piešķiršanu, piemēram, ar Banku augstskolas Uzņēmējdarbības koledžu, norādīts grozījumu pamatojumā.

Tāpat minētajā normā vārds "nosaka" tiks aizstāts ar vārdiem "var noteikt". Tādējādi likums neuzliks par obligātu pienākumu noteikt valsts finansēto vietu skaitu izglītības iestāžu īstenotās profesionālās izglītības programmās, ja šādu programmu īstenošanu un attiecīgi speciālistu sagatavošanu spēs nodrošināt ministrijas padotībā esošas izglītības iestādes.

Par šīm izmaiņām galīgajā lasījumā vēl būs jālemj Saeimai.