PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

10102.jpeg
Foto: entropic / 123RF
Varētu notikt diskusija par skolu slēgšanas vai reorganizācijas kārtības pārskatīšanu, mainot laika nosacījumus šī lēmuma pieņemšanai.

Šāda iecere izskanēja Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijā, informē ziņu aģentūra LETA.

Šobrīd ir noteikts, ka lēmumu par izglītības iestāžu reorganizāciju, slēgšanu vai dibināšanu sešus mēnešus līdz jaunā mācību gada sākumam pieņem pašvaldība kā izglītības iestādes dibinātāja. Pēc tam lēmums tiek saskaņots ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM).

Kā vakar Saeimas komisijā pastāstīja IZM Izglītības departamenta direktore Evija Papule, sarunās ar Latvijas Pašvaldību savienību saistībā ar jauno pedagogu atalgojuma reformu rosināts pārskatīt normu, kas paredz sešu mēnešu laika periodu lēmuma pieņemšanai par skolas reorganizāciju.

E.Papule atzina, ka, iespējams, šāds priekšlikums pašlaik ir nepieciešams, lai jaunā reformu modeļa kontekstā pašvaldībām, kuras ir skolu dibinātājas, ļautu lēmumus par skolu reorganizāciju pieņemt ātrāk.

Protams, saskaņojumi tam tiktu doti gadījumos, kad izglītības iestādes reorganizācijas saskaņošana nav diskutabla, turklāt būtu noteikti arī vairāki nosacījumi, skaidroja E.Papule.

"Tas ļautu pašvaldībām jau šogad pieņemt tādus lēmumus, bet tas ir jāizvērtē," sacīja E.Papule.

Kā ziņots, IZM iecerētā pedagogu algu reforma, kurai spēkā būtu jāstājas jau 1.septembrī, paredz palielināt skolēnu skaitu uz vienu skolotāju. IZM ir aprēķinājusi, ka, īstenojot atalgojuma reformu, zemākā pedagogu algas likme palielināsies par 62%, no 420 eiro kāpjot līdz 680 eiro.