PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

8960.jpeg
Foto: katyspichal / 123RF
Aktualizējies jautājums par valsts atbalsta programmas beigšanu tiem vecākiem, kuru bērni apmeklē privātos bērnudārzus.

Ģimenes sākušas paust satraukumu, ka rindas uz bērnudārziem atkal strauji palielināsies.

Pie vecāku organizācijas esot vērsušies noraizējušies bērnudārznieku vecāki, vaicājot pēc risinājuma un atklājot savu situāciju. Kāda ģimene skaidrojusi, ka tās nepilnus trīs gadus vecais dēls sācis pirmsskolas izglītības gaitas privātajā bērnudārzā, jo pašvaldības dārziņā viņš rindā bija 170. no 940 pretendentiem. Savukārt pēc dzīvesvietas maiņas un pieteikšanās uz vietu tuvākajā dārziņā situācija krasi pasliktinājusies - rindā ir 3276 bērni. Vecāki bažījoties, ka rinda varētu tā arī nepienākt līdz pat skolas sākumam.

Patlaban par privāto dārziņu šī ģimene maksā 100 eiro mēnesī, bet no 2016.gada vecākiem būs jāmaksā par 142 eiro vairāk, kas kopā ir 242 eiro mēnesī par pirmsskolas izglītību vienam bērnam.

2013.gadā, lai risinātu samilzušo problēmu ar rindām bērnudārzos, valsts kopā ar pašvaldībām daļēji sāka finansēt bērnu sūtīšanu privātajos dārziņos. Kopumā patlaban šādi finansēto auklīšu un bērnudārzu pakalpojumus valstī izmanto aptuveni 9000 bērnu, informē ziņu aģentūra LETA.

Vērtējot pašreizējo situāciju, "Latvijas privāto pirmsskolu biedrības" (LPPB) valdes priekšsēdētāja Daina Kājiņa norādīja, ka šī gada sākumā LPPB kopā ar biedrību "Vecāki par izglītību" aicināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju sēsties pie viena galda, lai veidotu rīcības plānu 2016.gadam.

"Skumjākais ir tas, ka nu jau ir septembra vidus, bet nekāda plāna vēl nav. Mēs zinām tikai to, ka valsts atbalsts neturpināsies, bet, kā rīkosies pašvaldības, nav skaidrs. Tāpat pašreizējā sistēma izgaismo vairākas neskaidrības, piemēram, kāpēc vienai pašvaldībai bērna uzturēšana izmaksā 50 eiro, bet citai - 120 eiro," jautāja D. Kājiņa.

Vecākiem nav skaidrs, kas viņus sagaida jaunajā gadā, turklāt vecāki ir pārliecināti, ka bērnam ir svarīgi pabeigt pirmsskolas izglītības apguvi jau ierastā vidē, pārliecināta D. Kājiņa. Visbiežāk lēmums mainīt bērnudārzu saistās ar dzīvesvietas maiņu, bet tagad otrs iemesls ir finansiālie apsvērumi.

E-klase jau informēja, ka valdība atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas priekšlikumu no nākamā gada pārtraukt valsts finansējuma piešķiršanu gadījumos, ja bērnam netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā, nododot šīs rūpes pašvaldību ziņā.