PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

12014.jpeg
Foto: - pexels-photo-235554
Četru bērnu vecāki vērsušies Administratīvajā rajonā tiesā pret Ikšķiles pašvaldības lēmumu saistībā ar bērnu uzņemšanu pašvaldības bērnudārzā.

Tā informēja viens no iesaistītajiem vecākiem Rihards Mors.

Vairāku bērnu vecāki apstrīdēja Ikšķiles pašvaldības izglītības speciālistes lēmumu par šajā gadā pašvaldības vienīgajā bērnudārzā "Urdaviņa" uzņemtajiem bērniem, tomēr Ikšķiles pašvaldības domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš lēmumu atstāja negrozītu. Kā skaidroja R.Mors, domes priekšsēdētāja lēmumā pēc būtības tā arī netika vērtēta domes speciālista pieņemtā lēmuma atbilstība normatīvajiem aktiem un vienlīdzīgai pieejai uz vakantajām vietām bērnudārzā, sniedzot tikai vispārīgas atsauces uz normatīvajiem aktiem.

Šobrīd vienīgajā pašvaldības bērnudārzā priekšroka tiek dota divgadīgajiem bērniem un pašvaldības pārstāvji mutiski vecākiem skaidrojuši, ka bērnudārzam ir attiecīgi pielāgotas telpas tieši šī vecuma vajadzībām, pavēstīja R.Mors. Tomēr viņš nepiekrīt pašvaldības paustajam, sakot, ka pārvalde nepaskaidro, kas tieši ir īpaši pielāgots, un norāda, ka noteikumos norādītās prasības mazākajai vecuma grupai nav tik specifiskas, ka tur būtu nepieciešama īpaša pielāgošana. Līdz ar to R.Mors uzskata, ka taisnīgāk būtu uzņemt vecākos bērnus, ļaujot jaunākajiem bērniem ilgāk palikt mājās.

Skaidrojot iemeslus, kādēļ Ikšķiles novada pašvaldība ir pieļāvusi šādu nevienlīdzību, vecāki uzzināja, ka Ikšķilē jau daudzus gadus pastāv vairākas rindas, tās kārtojot bērnu dzimšanas gada ietvaros, nevis vienota bērnudārza rinda bērnu reģistrēšanas secībā. Pašvaldība ir pieļāvusi to, ka rinda tiek apieta vairākos veidos, piemēram, rindā ilgāku laiku pavadījuši bērni netiek uzņemti bērnudārzā, jo, apejot rindu, pirms viņiem tiek uzņemti jaunāki bērni, kuri rindā ir reģistrēti vēlāk. Tāpat bērnudārzā tiek uzņemti bērni, kuri tajā reģistrēti nesen, pārceļoties uz Ikšķili. Tādā veidā šie bērni, pēc R.Mora domām, nepamatoti ieguvuši prioritāti rindā pār tiem bērniem, kuri rindā ir reģistrēti jau uzreiz pēc dzimšanas.

I. Trapiņš noliedza, ka pašvaldības bērnudārzā tiktu piekoptas netaisnīgas uzņemšanas prakses. Priekšroka tiekot dota tikai likumā noteiktajā kārtībā, informē aģentūra LETA.

Priekšsēdētājs nenoliedza, ka rindas uz bērnudārziem ir problēma novadā, taču pusotra gada laikā to vajadzētu atrisināt, uzceļot jaunu un lielāku bērnudārzu ar 162 vietām, kā arī atverot četras grupiņas Tīnūžu skolā.

Ārpus uzņemamo bērnu skaita palikuši aptuveni 50 2014.gadā dzimušo bērnu, tikpat, cik bērnudārzā uzņemto 2015.gadā dzimušo bērnu, lēš neapmierinātie vecāki.

Vecāki uzskata, ka Ikšķiles pašvaldība acīmredzami ir pārkāpusi Vispārējās izglītības likumā noteikto pienākumu nodrošināt vienlīdzīgu pieeju pirmsskolas izglītības iestādēm.

Ikšķiles novada pašvaldības izveidotais un uzturētais bērnudārza rindā reģistrēto bērnu reģistrs nav pieejams publiski un izmaiņām rindā nav iespējams izsekot publiski, piemēram, pašvaldības interneta vietnē, kas rada iespējamus manipulāciju un interešu konflikta riskus, nobažījies R.Mors.