PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

9334.jpeg
Foto: racorn / 123RF
Sešgadniekiem atbilstoša emocionāli labvēlīga mācību vide ir viena no biedrības Vecāki par izglītību prioritātēm. 

Jau divas reizes par spīti Izglītības un zinātnes ministrijas aktivitātēm mums ir izdevies panākt, ka bērni paliek pirmsskolās, kur saņem atbilstošu izglītību un aprūpi, informē biedrības Vecāki par izglītību valdes locekle Silvija Titova-Meija.

Daudzi vecāki pat neaizdomājas, ka līdz ar tik maza bērna ievietošanu vidē, kāda ir vidusmēra skolā, vecākiem rodas ne tikai satraukums par viņa garīgo līdzsvaru un fiziskajām spējām noturēt uzmanību, bet arī visai būtiski ar darba problēmām saistīti jautājumi, stāsta S. Titova-Meija.

Ja septiņgadīgu bērnu var atstāt arī vienu uz kādu brīdi, tad sešgadīgu bērnu atstāt bez pieskatīšanas aizliedz likums. Tāpēc rodas jautājums - ja sešgadīgs bērns mācīsies skolā, kas un kā nodrošinās viņa pieskatīšanu, nodarbināšanu un atpūtu dienas otrajā pusē, kad mācības beigušās, bet vecāki vēl turpina strādāt?

Valsts piešķirtais finansējums pirmsskolu pedagogu algām dod mums cerību, ka sešgadīgie bērni turpinās izglītoties sev piemērotā vidē kāda tā ir pirmsskolā par spīti Izglītības ministrijas iecerēm jau divu gadu laikā sešgadīgos bērnus redzēt kā skolēnus.

Ja programma ir jākoriģē, tad to ir jādara. Ja jānosauc sešgadnieku mācīšanos par pirmo klasi, tad varam tā darīt. Taču tāpēc nav vajadzīgas reformas, kas kaitēs bērniem un pasliktinās vecāku konkurētspēju darba tirgū, uzsver biedrības Vecāki par izglītību pārstāve.