PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

3x3.JPG
Foto: 3x3
Līdz 14.jūlijam Vecpiebalgā notiek šīs vasaras pirmais pasaules latviešu ģimeņu saiets 3x3 Latvijā, kura tēma ir "Laiks", aģentūru LETA informēja Vecpiebalgas 3x3 saieta vadītāji Inese un Ainārs Grīnvaldi.

Vecpiebalgā ieradušies vairāk nekā 300 dalībnieku, tajā skaitā 250 dalībnieki no Latvijas, kā arī 60 cilvēki no ārzemēm (Krievijas, Zviedrijas, Vācijas, Norvēģijas, ASV, Brazīlijas, Kataras). Dalībai saietā pieteikušies arī vairāk nekā 50 Vecpiebalgas iedzīvotāju.

Saieta organizatori stāsta, ka dalībniekiem pietiks laika, lai apmeklētu vairākas no 46 ievirzēm, ko vadīs pieredzējuši lektori, viņu pulkā būs arī daudz vietējo amata meistaru.

Ģimeņu seminārā kopā ar psiholoģēm Līgu Ruperti un Māru Tupesi varēs uzzināt, ko un kā darīt un runāt, lai mājās visi justos līdzvērtīgi, pieņemti un mīlēti. Piebalgas muzeju apvienības "Orisāre" vadītāja Līva Grudule dalībniekiem piedāvās dažādos veidos padzīvoties Brāļu Kaudzīšu romāna "Mērnieku laiki" laikā, telpā, notikumos.

Vecpiebalga izsenis slavena ar labiem amatniekiem, rokdarbniecēm un kultūras cilvēkiem. Viņi stāstīs un mācīs meža, pļavas un dārza gudrības, šūšanu, aušanu, adīšanu, biškopību, porcelāna apgleznošanu, botānisko gleznošanu, bungu rakstus, baltā māla dekoru izgatavošanu un citas tradicionālas zinības un prasmes.

Dalībniekiem būs iespēja uzzināt arī par dižākajiem piebaldzēniem, viņu darbiem un likteņiem gan senos laikos, gan tagad. Jaunākā paaudze iepazīsies ar Balto kaķīti ievirzē "Kaķīša dzirnavas". Varēs uzzināt ko jaunu par Vidzemes brāļu biedrību jeb herhūtiešiem, kuru laikā radās latviešu dzejniecība, romānu rakstīšana, dziesmu svētki, stāstniecība.

Šovakar Vecpiebalgas vidusskolā tiks dibināta Dziedāšanas biedrība, par kuras jauno priekšnieku un vadoni kļūs vīru kora "Ozols" diriģents Guntis Galiņš.

Šodien, 8.jūlijā, saieta dalībnieki dodas ekskursijā, kādā no septiņiem maršrutiem, lai iepazītu Vecpiebalgas dabas un kultūras vērtības, kā arī satiktu Vecpiebalgas zemniekus un amatniekus.

Nākamsestdien, 13.jūlijā, dalībnieki savu nedēļas veikumu izrādīs izstādē, kā arī noslēguma vakarā "Mērnieku laiki", īstenojot režisores Ineses Pilāberes radošās ieceres.

3×3 saieta ievirzes notiks Vecpiebalgas vidusskolā, savukārt, vakara programma - kultūras namā.

Otrs šīs vasaras 3x3 saiets norisināsies Jaunpilī no 21. jūlija līdz 28. jūlijam. To vadīs Ieva un Eduards Krūmiņi.