PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

7942.jpeg
Foto: Valsts Kanceleja
Saeima šonedēļ lems par iesniegtā likumprojekta nodošanu parlamenta komisijām, kas skolotājiem paredz tiesības uz izdienas pensiju.

Iesniegtajā likumprojektā tiesības uz izdienas pensiju paredzētas konkrēti pirmsskolas izglītības skolotājiem, speciālās izglītības skolotājiem un sporta skolotājiem. Koalīcija vienojusies, ka tiks izvērtēta arī šīs ieceres ietekme uz budžetu.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka par šo likumprojektu atbildīgā būs ne tikai Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, bet priekšlikumu izvērtēs arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, lai zinātu kāda tam ir ietekme uz valsts budžetu.

Deputātu iesniegtais likumprojekts paredz, ka no 2016.gada izdienas pensiju varēs saņemt minēto jomu pedagogi, kas būs sasnieguši 60 gadu vecumu, kuru izdienas stāžs nebūs mazāks par 30 gadiem un kuri no izdienas pensijas piešķiršanas brīža nestrādās attiecīgajā amatā. Uz izdienas pensiju nebūs tiesību personai, kura sasniegusi vecuma pensijas piešķiršanai noteikto vecumu.

No visiem pedagogu amatiem speciālās izglītības skolotāji, sporta skolotāji un pirmsskolas izglītības skolotājiem visvairāk būtu nepieciešamas tiesības pieprasīt izdienas pensiju pēc noteikta laika nostrādāšanas, uzsver likumprojekta autori. Viņu darbs notiek tiešā kontaktā ar bērniem, kas pēc noteikta laika rada izdegšanas sindromu un saistīts ar profesionālo spēju zudumu. Tā rezultātā skolotājs nav spējīgs kvalitatīvi strādāt, teikts likumprojekta anotācijā.

Likumprojekta autori norādīja, ka no 2016.gada līdz 2019.gadam izdienas pensijas maksāšanas vidējās izmaksas būs pusmiljons eiro gadā.