PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

9113.jpeg
Foto: Foto: nini3000 / 123RF
Pēc iepazīšanās ar pētījumu "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā" radies iespaids, ka analizētie dati speciāli piemeklēti vajadzīgajam rezultātam, pauda Zemgales vidusskolas direktore Liene Učelniece.

Depopulācijas, nepietiekamā vidusskolēnu skaita un zemā obligāto centralizēto eksāmenu indeksa dēļ pētījumā ieteikts Tukuma novada Slampē esošo Zemgales vidusskolu reorganizēt par sākumskolu. Pētnieki paredz, ka lielākā daļa - 36 vidusskolēni - mācības turpinās kādā no skolām Tukumā, bet 18 skolēni to varētu darīt Dobelē.

L.Učelniece piekrīt, ka valsts līmenī ir jārunā par skolu tīkla optimizāciju, jo nav pieļaujams, ka ir skolas, kur 1.-9.klases posmā ir mazāk par 100 skolēniem. Zemgales vidusskolā kopumā mācības apgūst 274 skolēni, no tiem no 1. līdz 9.klasei mācās 220, informē aģentūra LETA.

"Bet rodas iespaids, ka ir pateikts, kādam ir jābūt pētījuma rezultātam, un tad rezultātam piemeklēti dati," pauda vidusskolas vadītāja, skaidrojot, ka pētījumā nav analizētas pamatskolas, lai gan reformas būtu jāskata arī kontekstā ar skolēnu skaitu pamatskolās, piemēram, no Zemgales vidusskolas netālajā Džūkstes pamatskolā.

L.Učelniece ir bažīga, ka pētījumā ieteikto reformu gadījumā daļai skolēnu vecāku būs grūtības nogādāt savus bērnus uz Tukumu, ja vien transportu neturpinās nodrošināt pašvaldība. Arī ieteikums skolēniem pārvietoties ar velosipēdu vai kājām, viņasprāt, neiztur kritiku, jo attālums no Slampes līdz skolai Tukumā ir vairāk nekā 18 kilometri, turklāt pārvietošanās notiek gar šoseju, kas var apdraudēt bērnu drošību.