PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Copyright a href='httpwww.123rf.comprofile_goldenkb'  123RF Stock Photoa.jpg
Foto: goldenkb / 123RF Stock Photo
Viļņas pašvaldība, kas pavasarī dižojās, ka pilnībā likvidējusi rindas bērnudārzos, patiesībā apkrāpusi simtiem ģimeņu, izdalot vietas pirmsskolas iestādēs, kuru celtniecība joprojām nav sākusies.

Martā pašvaldība paziņoja, ka jau septembrī durvis vērs seši moduļu ēkās ierīkoti bērnudārzi, kurus varēs apmeklēt 630 bērni, bet maijā apgalvoja, ka gadiem ilgi sasāpējusī problēma beidzot atrisināta - vietu bērnudārzos šogad pietikšot visiem Viļņas bērniem, no 1.septembra tajos uzaicināti vēl 7400 bērnu un palikušas pat 800 brīvas vietas, informē aģentūra LETA.

Taču portāla redakcijā vērsusies kāda māmiņa, kuras dēlam septembrī būtu jāsāk apmeklēt bērnudārzs jaunā modeļpiebūvē, bet tās celtniecība vēl nav pat sākusies.

Viļņas pašvaldības padomes loceklis Valds Benkunsks Lietuvas portālam pastāstījis, ka aizkavējušās iepirkuma procedūras un reāli darbi sākušies tikai dažās vietās, kamēr citur vispār vēl nekas nenotiek.

"Problēma ir tāda, ka pašvaldības sistēma ļāvusi bērnus reģistrēt arī šajos dārziņos. Daudzi vecāki saņēmuši vietas bērnudārzos, kas reāli nepastāv," viņš norādījis, pieļaujot, ka jaunie bērnudārzi, visticamāk, varētu sākt darboties nākamā gada septembrī.

Savukārt galvaspilsētas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktore Alīna Kovaļevska portālam skaidrojusi, ka moduļu piebūves tikšot uzceltas visdrīzākajā laikā, bet viss esot ieildzis dažādu saskaņošanas procedūru dēļ.

Runājot par konkrētās māmiņas gadījumu, viņa norādījusi, ka šai bērnudārzā uz vietām plānotajā piebūvē reģistrēti aptuveni simts bērnu, kuru vecāki, parakstot līgumus, informēti, ka bērni tiks pieņemti pēc moduļēkas uzcelšanas, neminot konkrētus termiņus.

Pēc viņas teiktā, tie vecāki, kuri vēlēsies bērnus sūtīt šai bērnudārzā, varēs izvēlēties - vai nu apmeklēt esošo bērnudārza ēku, vai saņemt 100 eiro kompensāciju, lai sūtītu bērnus privātā bērnudārzā.

Kā tikmēr izteikusies minētā zēna māmiņa, viņa neesot pat nojautusi, ka solītās piebūves joprojām nav, kamēr nav ieraudzījusi situāciju savām acīm. Viņa paudusi bažas, ka viņas divgadniekam savas bērnudārza gaitas nāksies uzsākt kādā lielo bērnu grupiņā vai arī īsā laikā nomainīt bērnudārzus.

"Pašvaldība gribēja parādīt, ka likvidējusi rindas, taču šīs 600 vietas patiesībā vienkārši nepastāv. Tagad speciālisti centīsies izlocīties, aicinās pagaidīt vai sūtīt bērnus uz privātiem bērnudārziem. Brīvas vietas var piedāvāt krievu vai poļu bērnudārzi, bet kādēļ gan lai vecāki sūtītu savus bērnus dārziņā ar citu valodu?" spriedis Benkunsks.