PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

Ziemassvetku netikete_Avots_depositphotos.jpg
Foto: Publicitātes foto
Ziemassvētki, ir gada sirsnīgākie svētki, kuru galvenais mērķis ir būt kopā ar pašiem tuvākajiem, pavadot laiku sarunās un dažādās svētku aktivitātēs.

Lai izvairītos no radu un draugu pārmetumiem un nevajadzīgiem strīdiem par tehnoloģiju lietošanas paradumiem, digitālās izglītības iniciatīva Samsung Skola nākotnei ir apkopojusi Ziemassvētku netiķetes ieteikumus veiksmīgiem svētkiem.

“Ziemassvētki ir laiks, kad tuvāki un tālāki radi un sen neredzēti draugi sanāk kopā, lai svinētu gada sirsnīgākos svētkus. Sarunas, spēles, svētku maltīšu gatavošana un vienkārša kopā būšana ir neatņemas izdevušos svētku sastāvdaļas. Ziemassvētki ir īsts, nevis virtuāls notikums, tādēļ viedtālruņi, planšetes un datori jālieto apdomīgi, svētkus baudot reālajā pasaulē, ar pašiem tuvākajiem cilvēkiem, īstu eglīti un svētku mielastu,” saka Egle Tamelīte, Samsung Skola nākotnei iniciatīvas vadītāja Baltijā.


Samsung Skola nākotnei ir apkopojusi Ziemassvētku netiķetes jeb labas digitālās uzvedības ieteikumus, kas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem brīžiem un ļaus baudīt svētku patieso būtību – kopā būšanu ar radiem un draugiem.

  1. Digitālās apsveikumu kartītes. Sūtot kartītes un apsveikumus e-pastos vai mirkļsaziņas rīkos kā WhatsApp un Messenger, nevajadzētu dalīties ar bezpersoniskām e-kartītēm, ķēdes vēstuļu cienīgiem svētku pantiņiem vai neskaitāmām eglīšu emocijikonām (emoji). Jāatceras, ka arī elektronisko apsveikumu mērķis ir iepriecināt saņēmēju ar pārdomātiem, personalizētiem un no sirds rakstītiem vēlējumiem.

 

  1. E-ielūgumi. Neatkarīgi no tā vai ielūgums uz svētku svinībām saņemts pasta kastītē, e-pastā vai Facebook, cieniet aicinātāja laiku, plānojot svinības, un neaizmirstiet paziņot, vai domājat ierasties. Ja ielūgumam tomēr jāatsaka, neaizmirstiet pateikties aicinātājam.

 

  1. Dāvanu netiķete. Dāvanu došana, gluži tāpat kā to saņemšana, ir personīga. Sociālo tīklu “draugiem” nebūt nav jāzina, ko šogad zem eglītes palicis mīļotais cilvēks. Par sevišķi nepieklājīgu ir uzskatāma dārgu dāvanu atrādīšana un lielīšanās sociālajos tīklos, jo tā var radīt iespaidu par pārākuma izrādīšanu un rosināt skaudību.

 

  1. Svētku galda netiķete. Ziemassvētku brīvdienas ir ģimenes kopā būšanas laiks, baudot gardu ēdienu un labas sarunas, nevis nepārtraukti “glaudot” viedtālruni. Svētku maltītes laikā vēlams atturēties no vēlmes telefonu turēt uz galda. Ja ir jānosūta ziņa vai jāveic zvans, labāk to darīt blakus telpā.

 

  1. Dalīšanās ar fotogrāfijām. Vēlme sociālajos tīklos dalīties ar spožām svētku vakariņu vai ballītes fotogrāfijām var būt grūti pārvarama, bet der atcerēties, fotogrāfijas internetā var sāpināt tos, kuri uz ballīti netika aicināti. Ja nevarat pretoties kopīgošanas vēlmei, ar fotogrāfijām var dalīties arī privāti, sūtot tās e-pastos, WhatsApp vai daloties ar Flickr galerijas saiti.

 

  1. Pārlieku liela aktivitāte sociālajos tīklos. Dalīšanās ar neskaitāmiem Ziemassvētku video, pantiņiem un smieklīgām memēm Facebook ziņu plūsmā (news feed) visticamāk nevairos Ziemassvētku prieku sekotājos, bet mudinās atsekoties no pārlieku aktīvā virtuālā drauga. Arī svētku laikā jāievēro mērenība, nedaloties ar visu pēc kārtas.

“Apsveikumu sūtīšana tuviniekiem, skaisti izrotātu eglīšu fotogrāfijas Instagram, asprātīgu svētku joku publicēšana Facebook – Ziemassvētku periodā vēlme pavadīt laiku tiešsaistē var vilināt vairāk nekā ikdienā. Tomēr vajadzētu atcerēties, ka šis ir mīlestības, miera un kopā būšanas laiks. Lai izvairītos no ģimenes un draugu pārmetumiem, ikvienam vajadzētu piedomāt pie saviem digitālajiem paradumiem un nepieciešamības gadījumā tos mazliet pamainīt, dodot priekšroku kopīgām svētku aktivitātēm un tradīcijām,” saka Helēna Gaile, etiķetes eksperte.